Top
Školska godina 2022./2023.Svijet oko nas

ISTRAŽIVANJE
Što Božić jest, a što nije...

Što Božić jest, a što nije…

Učenici sedmog razreda istraživačkim su terenskim radom pod vodstvom vjeroučiteljice Valentine Jurišić otkrivali što je smisao najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića

Učenici 7. b razreda na gradskome trgu

Sredinom prosinca sedmi a, b, i c bavili su se na izvanučioničkoj nastavi istraživačkim radom. Izašli su iz škole na ulice i trgove Križevaca i uočavali u skupinama što jest, a što nije Božić te su dali tumačenja svojih zapažanja. Donosimo neka od njih:

Dorijan Hum: Moj osjećaj kada sam došao tamo, bio je: Pa ovdje je sve božićno iako još nije Božić; ima puno lampica, puno ukrasa, ima mjesto gdje možemo kupiti nešto za jelo i piće te najvažnije i najljepše za mene bilo je klizalište.

Vjeko Košutar: Uočio sam veliki adventski vijenac i to je priprema za Božić jer svaku nedjelju prije Božića (u došašću)  palimo jednu svijeću sve do Božića.

Ivan Pleša: Grad je bio lijepo uređen, ali mi se ne sviđa što je bilo puno Djeda Mraza, i to me rastužilo zato što on nema veze s Isusom. Mislim da je loše što ima toliko darova jer se djeca onda vesele isključivo tome, a ne Isusu. Svidjelo mi se što ima puno jelki zato što šire ugodan miris, lijepo izgledaju i simboliziraju Isusa.

Mario Brezovec: Organizatorima i onima koji se brinu za uređenje Križevaca predložio bih da u središte stave Isusa a ne Djeda Mraza.

Matija Lukačić: Svidjela mi se  bina koja je lijepo ukrašena, ali to nema veze s Bogom. Anđelima bi ovdje bilo mjesto jer su slavili malog Boga iznad štalice u kojoj se rodio.

Domagoj Valjak: Ja mislim da je jelka dio Božića, zato što iglice na boru ne padaju i to je simbol vječnosti, a Bog je vječan.

Iva Koprić: Božić nisu pretjerani ukrasi jer se Isus nije rodio u raskošnim uvjetima. Božić je moj najdraži blagdan.

Melani Brežac: Bor simbolizira Božić jer mu iglice ne ispadaju i to simbolizira Isusa. Ispod bora se ne bi trebali nalaziti samo pokloni, već i jaslice.

Dora Kliček: U Božić i došašće spada sve ono što nas zbližava.

Martin Brkić: Božić je blagdan slavljenja Isusa. Ljudi za Božić kupuju lampice i više misle o tome kako im kuća izgleda, a ne pobrinu se otići u crkvu i moliti se za obitelj i prijatelje.

Tekst i fotografije: Valentina Jurišić, vjerouč.

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.