ISTRAŽIVANJE
Što Božić jest, a što nije...

napisao Izvor Osmodec Urednik

Što Božić jest, a što nije…

Učenici sedmog razreda istraživačkim su terenskim radom pod vodstvom vjeroučiteljice Valentine Jurišić otkrivali što je smisao najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića

Učenici 7. b razreda na gradskome trgu

Sredinom prosinca sedmi a, b, i c bavili su se na izvanučioničkoj nastavi istraživačkim radom. Izašli su iz škole na ulice i trgove Križevaca i uočavali u skupinama što jest, a što nije Božić te su dali tumačenja svojih zapažanja. Donosimo neka od njih:

Dorijan Hum: Moj osjećaj kada sam došao tamo, bio je: Pa ovdje je sve božićno iako još nije Božić; ima puno lampica, puno ukrasa, ima mjesto gdje možemo kupiti nešto za jelo i piće te najvažnije i najljepše za mene bilo je klizalište.

Vjeko Košutar: Uočio sam veliki adventski vijenac i to je priprema za Božić jer svaku nedjelju prije Božića (u došašću)  palimo jednu svijeću sve do Božića.

Ivan Pleša: Grad je bio lijepo uređen, ali mi se ne sviđa što je bilo puno Djeda Mraza, i to me rastužilo zato što on nema veze s Isusom. Mislim da je loše što ima toliko darova jer se djeca onda vesele isključivo tome, a ne Isusu. Svidjelo mi se što ima puno jelki zato što šire ugodan miris, lijepo izgledaju i simboliziraju Isusa.

Mario Brezovec: Organizatorima i onima koji se brinu za uređenje Križevaca predložio bih da u središte stave Isusa a ne Djeda Mraza.

Matija Lukačić: Svidjela mi se  bina koja je lijepo ukrašena, ali to nema veze s Bogom. Anđelima bi ovdje bilo mjesto jer su slavili malog Boga iznad štalice u kojoj se rodio.

Domagoj Valjak: Ja mislim da je jelka dio Božića, zato što iglice na boru ne padaju i to je simbol vječnosti, a Bog je vječan.

Iva Koprić: Božić nisu pretjerani ukrasi jer se Isus nije rodio u raskošnim uvjetima. Božić je moj najdraži blagdan.

Melani Brežac: Bor simbolizira Božić jer mu iglice ne ispadaju i to simbolizira Isusa. Ispod bora se ne bi trebali nalaziti samo pokloni, već i jaslice.

Dora Kliček: U Božić i došašće spada sve ono što nas zbližava.

Martin Brkić: Božić je blagdan slavljenja Isusa. Ljudi za Božić kupuju lampice i više misle o tome kako im kuća izgleda, a ne pobrinu se otići u crkvu i moliti se za obitelj i prijatelje.

Tekst i fotografije: Valentina Jurišić, vjerouč.

Povezani članci