ISTRAŽUJEMO KRIŽEVCE
Križevci - grad osam crkvenih tornjeva

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevci – grad osam crkvenih tornjeva 

Prolazeći našim gradom, na svakom uglu možete vidjeti barem jednu crkvu. I da, ima ih puno, čak osam, i prema legendi izgrađene su tako da tvore oblik nepravilnog križa. Jedna od legendi vezanih za postanak imena našeg grada kaže da je upravo to razlog njegovoga imena, stoga sam  odlučila istražiti o kojim se crkvama radi

crkve

križ koji tvore križevačke crkve

Istraživanje sam provela ucrtavanjem crkava na kartu. I zaista, tvore nepravilan križ. Na početku duljeg kraka križa nalazi se kapela sv. Roka pored Gradskog groblja, prema podacima potječe iz 18. stoljeća. Nakon nje krak produljuje kapela našeg sveca, sv. Marka Križevčanina, koja se nalazi u Gornjem gradu. Ujedno je i najveća kapela u Križevcima te je građena u doba ranog baroka.

Kapela sv Marka Križevčanina

kapela sv. Marka Križevčanina

Zatim najreprezentativnija sakralna građevina, grkokatolička katedrala Presvetog Trojstva u Gornjem gradu pored naše škole, uz katedralu se nalazi i posebno vrijedna knjižnica grkokatoličkih biskupa u kojoj su pohranjene vrlo vrijedne knjige.

1_grkokatolicka_katedrala

katedrala Presvetoga Trojstva

Križ, nadalje, čini crkva sv. Ane uz koju se nalazi i nekadašnji pavlinski samostan. To je jedna od dvije župe u Križevcima. Crkva kao i samostan sagrađeni su 1689. godine na posjedu znamenitog križevačkoga političara Ivana Zakmardija.

novosti12

župna crkva sv. Ane

Na dnu križa stoji barokna kapela sv. Florijana, koja se nalazi ispred stare vojarne, a poznata je po tome što je likovno najvrednija od tri kapele u Križevcima.

Druga župa koja se ujedno nalazi na kraju lijevog kraka križa (gledano prema sjeveru), jest crkva bl. Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Nalazi se uz potok Korušku, sagrađena je u doba baroka i sadrži vrijedne primjerke kaleža, medaljona, vječnog svjetla i dr. Na tome je kraku i pravoslavna kapela sv. Save, koja se nalazi nedaleko od Policijske postaje, a sagrađena je 1904. godine.

63_big

župna crkva bl. Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina

Na desnom kraku križa nalazi se crkva sv. Križa, koja se prvi put spominje 1232. godine, a ako ju posjetite moći ćete vidjeti mramorni oltar znamenitog kipara Francesca Robbe te sliku Krvavog sabora križevačkog Otona Ivekovića.

krvavi sabor

Krvavi sabor križevački Otona Ivekovića

 

 

Tekst: Ema Katana, 7. c
Fotografije: internet

 

Povezani članci