MEĐUNARODNA SURADNJA
Čitanje povezalo Sloveniju i Hrvatsku

napisao Izvor Osmodec Urednik

Čitanje povezalo Sloveniju i Hrvatsku

U sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja učenici 4. a razreda i njihova učiteljica Lucija Martinčić, knjižničarka Romana Erhatić, učiteljice Senka Ratković i Jelena Kuzijev i ravnatelj Dražen Bokan posjetili su 31. svibnja Osnovnu školu Šmartno u Sloveniji

U Ljubljani m

Naši su učenici tijekom godine surađivali s 5.b razredom Osnovne škole Šmartno, a projekt u njihovoj školi vodile su knjižničarka Vanja Adamlje i učiteljica Jožica Žurga.

Domaćini su nam priredili lijep doček i domjenak u renesansnom dvorcu Bogenšperk gdje su učenici mogli razgledati dvorac. Jedan od vlasnika bio je i poznati slovenski kartograf, etnograf i pisac Janez Vajkard Valavasor. Učenicima je studentica Anja na zanimljiv način predstavila Valvasorov rad i povijest dvorca i  muzeja, naravno sve na slovenskom. Učenicima je pričala polagano tako da su je mogli pratiti, a usput im je neke riječi koje nisu razumjeli objasnila na hrvatskom. Četvrtašima je bio zanimljiv podatak da je Valvazor knjige iz svoje bogate zbirke prodao Hrvatskoj i da se nalaze u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nakon razgledavanja dvorca, učenici su išli u školu domaćina gdje su jedni drugima prezentirali djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Naši i slovenski učenici prikazali su svoj rad i trud koji su uložili u projekt, istraživali su o zemljama partnera, glavnim gradovima i mjestu iz kojeg dolaze. Osim u istraživačkom radu učenici 4.a razreda okušali su se i u igrokazu i pjevanju slovenskih dječjih pjesama. Kreativne uratke koje su učenici sami izradili međusobno su si poklonili. Poslije ručka razgledali smo malo mjesto Šmartno, a turistički vodiči bili su nam njihovi učenici kojima je to izvannastavna aktivnost. Posebno nas se dojmila crkva sv. Martina.

Druženje je uskoro završilo i našim smo se domaćinima zahvalili na gostoljubivosti. Nakon kratkog intervjua za njihovu lokalnu televiziju uputili smo se u Ljubljanu. Osnovna škola  Šmartno u uzvratni posjet doći će nam na početku sljedeće školske godine.

Tekst i fotografije: Romana Erhatić, knjižničarka

Povezani članci