IZLOŽBA MATICE HRVATSKE
Upoznavanje s poviješću najstarije kulturne institucije

napisao Izvor Osmodec Urednik

Upoznavanje s poviješću najstarije kulturne institucije

Učenici 7. a i 7. b razreda posjetili su Likovnu galeriju Gradskog muzeja Križevci kako bi razgledali izložbu o Matici hrvatskoj i križevačkome Ogranku Matice hrvatske

Učenici 7. b s profesoricom Valec-Rebić i ravnateljicom Muzeja Teom Hatadi

Povodom 181. godišnjice Matice hrvatske postavljena je izložba u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci. S profesoricom Martinom Valec-Rebić učenici 7. a i 7. b razreda otišli su na izvanučioničku nastavu u galeriju pogledati izložbu. Dočekala ih je ravnateljica Muzeja Tea Hatadi.

Izložba je sastavljena od panoa koji govore o radu Matice hrvatske i Ogranku Matice hrvatske u Križevcima. Prvi pano počinje podatcima o utemeljenju Matice hrvatske 1842., na kojemu je zanimljiv podatak da je prva članarina, koja je bila namijenjena podupiranju tiskanja knjiga, iznosila šest današnjih prosječnih plaća. Također, značajno je da je čak 16 uglednih i imućnih osoba iz Križevaca bilo utemeljiteljima Matice između 1842. i 1874. godine.

Na sljedećem panou nalaze se značajni Križevčani koji su djelovali u vremenima početaka Matice: Ljudevit Vukotinović, Antun Nemčić i Franjo Marković. Sljedeća četiri panoa govore o Ogranku u Križevcima, od prvog osnivanja 1964., obnove rada 1990. do današnjih dana. Tijekom tridesetak godina djelovanja od obnove rada Ogranak je organizirao više od 600 događaja: predavanja, književnih večeri, znanstvenih skupova, izložbaba, koncerata. Također, objavio je niz knjiga zavičajne tematike te postavio nekoliko spomen-ploča značajnim sugrađanima. Autorice su panoa Renata Husinec i Martina Valec-Rebić.

Osim panoa izložene su mnoge knjige i stari časopisi, kalendari, katalozi, plakati, iscrpna arhiva Ogranka koja se sastoji od 30-ak registratora, koju je marljivo skupljao Franjo Husinec, kao i fotoalbumi koje je priredila Vesna Zednik. Izložene su zlatne, srebrne i brončane plakete te priznanja Grada Križevaca i drugih institucija koje je dobio križevački Ogranak.

Digitalizirani su stari videozapisi, audiozapisi i fotografije, pa su učenici imali priliku poslušati dio govora Vlade Gotovca, nekadašnjeg predsjednika MH. Govor je izgovorio prilikom posjeta Križevcima 1992., a kasnije je ušao u knjigu njegovih govora.

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: Nataša Tušek, 7. b; Magdalena Ištok, 7. a

Povezani članci