VALENTINOVO
Emocije se ne stvaraju u srcima već u glavama

napisao Izvor Osmodec Urednik

Emocije se ne stvaraju u srcima već u glavama

Valentinovo se ove godine u našoj školi obilježilo na veliko! O ljubavi se govorilo na hrvatskome jeziku, povijest, kemiji i fizici, u produženom boravku, u projektima Škole za Afriku i Zagonetno srce, a drugaši su plesali na trgu i izložili svoje radove u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”

Izložba učenika 2. b u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”

Učenici 2. b razreda sa svojom učiteljicom Brankicom Salopek sudjelovali na izložbi u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”. Izložba je otvorena 13. veljače na informacijsko-posudbenom odjelu knjižnice. Svaki se učenik literarno i likovno izrazio na temu Valentinova. Izložba će se moći razgledati do 9. ožujka.

Učenici 2. b nastupili su i na proslavi Valentinova na glavom gradskom trgu pod nazivom Zaljubljena subota. Događaj su organizirali Destinacijska agencija Križevci, Udruga K.V.A.R.K. i Grad Križevci.

Nastup učenika 2. b
Slikanje uz srce na trgu
U iščekivanju nastupa

Učenici iz produženog boravka obojili su okvir za fotografiranje i ukrasili ga srcima. Zahtjevan ali zabavan posao obavili su uz pomoć svojih učitelja Jasmina Ibrahimagića i Danijele Švagelj. Na Valentinovo se svatko htio slikati u tome okviru.

Izrada okvira
Učenici produženog boravka
Učenici 3. a Lucije Martinčić

Škole za Afriku i Zagonetno srce

U sklopu projekta Škole za Afriku učenici su sa svojim učiteljicama Sandrom Poštić, Senkom Pleše, Lucijom Martinčić i Sandrom Maurović izrađivali predmete vezane uz ljubav i Valentinovo. Svojim radovima pridružila su se i djeca iz produženog boravka pod vodstvom Danijele Švagelj. Većina tih uradaka poklonjena je prolaznicima na Strossmayerovom trgu 7. veljače za vrijeme održavanja Zaljubljene subote.

– Građani su naš projekt podržali simboličnim dobrovoljnim prilogom koji će biti uplaćen na UNICEF-ov račun obrazovanje djece Etiopije. Sakupljeno je 87, 68 eura. Iako je taj dan bilo poprilično hladno ljubav je grijala sve posjetitelje. – rekla je učiteljica Senka Pleše.

Učiteljice Sandra Poštić, Senka Pleše, Lucija Martinčić i Sandra Maurović
Štand
Učenički radovi
Bomboni za posjetitelje

U samoj školi održana je i akcija Zagonetno srce u kojoj su učenici uz novčanu donaciju mogli dobiti pisamce u obliku srca i poslati ga simpatiji. U srce su se mogli potpisati, ali su mogli i ostati anonimni. Samu aktivnost provele su učiteljice Darinka Šimunčić, Sandra Maurović i Senka Pleše. Također, učiteljice Vanja Konfic i Anđelka Balić u svojim su razredima organizirale dijeljenje srca. Na samo Valentinovo 14. veljače učiteljica Senka Pleše dostavila je po razredima sva zagonetna srca.

Neki su sretnici dobili poruku od simpatije

Hrvatski i povijest

Tema ljubavi povezana je i s književnošću i poviješću.

– Učenici 7. e istraživali su tragične ljubavne priče u povijesti: Luj XVI. i Marija Antoaneta – dogovoreni brakovi, Ana Katarina i Petar Zrinski – najljepše ljubavno pismo, Kleopatra, Cezar i Marko Antonije, Trojanski rat, čak i Adolf Hitler i Eva Braun. Istraživali su i rezultate prikazali u obliku umnih mapa. – ispričala je učiteljica Martina Iveković.

Učenici 5. e razreda već su prije na povijesti učili su o staroj Grčkoj, stoga su na satu hrvatskoga jezika naglas čitali mit Orfej i Euridika iz Najljepših priča klasične starine. Zatim su dobili zadatak prepričati priču s promjenom završetka.

– Učenici su uspoređivali ljubavne pjesme Dobriše Cesarića i Dragutina Tadijanovića te odlučili kako im je ljepša Cesarićeva pjesma Ljubav. Zato smo izradili straničnike s Cesarićevom slikom, kratkom biografijom, a s druge strane stavili smo cijeli tekst pjesme Ljubav. Čitali smo ljubavne pjesme Vesne Parun i proučavali njezin životopis. Također smo izradili straničnike s njezinim likom i djelom te stihom „Dobrota spava pod lišćem i njen je osmijeh nevidljiv” iz pjesme Zrnce ganuća. Straničnike su učenici dijelili kao poklon za Valentinovo svojim učiteljima. – objasnila je učiteljica Iveković.

Fizika i kemija

Valentinovo je obilježeno i na nastavi kemije i fizike.

– Sreća, uzbuđenost, veselje, povezanost, a ponekad i tuga, osjećaji su koji su reakcija našeg mozga na ljubav. Učenici sedmih i osmih razreda u sklopu redovne nastave kemije proučavali su hormone i neuroprijenosnike (građu i djelovanje) koji su u našem mozgu zaduženi za razvoj pojedinih emocija kada se zaljubimo. Učenici su tako naučili koje emocije stvaraju povišene i snižene razine endorfina, adrenalina, dopamina, oksitocina i serotonina. Ujedno, došli su do zaključka kako se naše emocije ne stvaraju u našim srcima već u našim glavama i kako je mozak taj koji nas tjera da se zaljubimo. – otkrio je učitelj Matej Dobrić.

– Na redovnoj i dodatnoj nastavi fizike istražili smo što su veliki znanstvenici rekli o ljubavi, prijateljstvu te što je temelj dobrih ljudskih odnosa. Citate smo prezentirali na vratima učionica uredivši ih valentinovskim dekoracijama uz pomoć profesora Dobrića. Našli su se tu citati Aristotela, Alberta Einsteina, Nikole Tesle i drugih. Mali i jezgroviti citati govore o tome koliki su, uz to što su bili iznimni znanstvenici, bili i veliki ljudi. – istaknula je profesorica Anica Hrlec koja je osmislila ovaj mali ali slatki projekt.

Citati znanstvenika o ljubavi

Tekst: Janja Karlovčec, 5. r.
Fotografije: učiteljice i učitelji

Povezani članci