IZLOŽBA „ČUDO HRVATSKE GLAGOLJICE”
Dani hrvatskoga jezika u znaku glagoljice

napisao Izvor Osmodec Urednik

Dani hrvatskoga jezika u znaku glagoljice

Povodom Dana hrvatskoga jezika (10. – 17. ožujka) naša je škola u suradnji s Gradskom knjižnicom „Franjo Marković” i Društvom prijatelja glagoljice iz Zagreba organizirala izložbu „Čudo hrvatske glagoljice”

Otvorenje izložbe

„Čudo hrvatske glagoljice” izložba je edukativnih panoa Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba te učeničkih radova glagoljaške, likovne i literarne družine naše škole povodom Dana hrvatskoga jezika (10. – 17. ožujka).

Izložba je otvorena u petak, 10. ožujka u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”. Na početku je Dunja Rebić (1. r. gimnazije i srednje glazbene škole) otpjevala pjesmu Zvira voda. O izložbi su govorili Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice, Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice i Martina Valec-Rebić, voditeljica Križevačkih glagoljaša, a pozdravne riječi uputila je i ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Glagoljaši su izradili kaligrafske radove i inicijale u različitim tehnikama, likovnjaci glagoljske grafite, a literati „pidžame”, tj. omote za knjige ukrašene glagoljicom pod vodstvom svojih učiteljica Martine Valec-Rebić, Senke Pleše i Danijele Zagorec. U postavljanju izložbe pomogli su knjižničari Martina Majdak i Lovro Janeš.

Društvo prijatelja glagoljice poklonilo je školi i knjižnici panoa Hrvatsko ime glagoljicom tijekom stoljeća. Izložba se može pogledati do 24. ožujka.

Tekst: Filip Sučić, 5. r.
Fotografije: Martina Majdak, prof.; Dunja Rebić, 1. r. SŠ; MVR

Povezani članci