NAGRADA „IVAN FILIPOVIĆ”
Učitelj Tihomir Pleša dobitnik najprestižnije državne nagrade

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učitelj Tihomir Pleša dobitnik najprestižnije državne nagrade

Učitelj razredne nastave u Područnoj školi Vojakovački Osijek Tihomir Pleša primio je u Hrvatskome saboru 21. veljače godišnju Nagradu „Ivan Filipović” za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti

U Hrvatskome saboru svečano su 21. veljače dodijeljene Nagrade „Ivan Filipović” za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u 2021. godini. Riječ je o nagradi koja predstavlja najviše priznanje za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu. Dodjeljuju se dvije nagrade za životno djelo i do petnaest godišnjih nagrada. U području osnovnog školstva godišnjom je nagradom nagrađen naš učitelj Tihomir Pleša, učitelj razredne nastave u Područnoj školi Vojakovački Osijek.

Ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs čestitao je nagrađenima uime predsjednika Vlade i naglasio važnost učitelja kao onih koji prenose znanja na mlade i omogućuju da to znanje ima društvenu važnost. Predsjednica Odbora za dodjelu nagrade dr. sc. Vesna Bedeković pridružila se čestitkama uime predsjednika Sabora i podsjetila na 200. obljetnicu rođenja učitelja Ivana Filipovića (Velika Kopanica, 1823. – Zagreb, 1895. ) po kojem nagrada nosi ime.

Dodjela Nagrade „Ivan Filipović”
Dodjela Nagrade „Ivan Filipović”
Dodjela Nagrade „Ivan Filipović”

Učitelj Pleša kao izvrsni savjetnik i suradnik Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu drži predavanja o radu u kombiniranom razrednom odjelu. Posljednje u nizu održao je 20. veljače na Državnom skupu učitelja razredne nastave u Svetom Martinu na Muri pred 400 učiteljica iz Lijepe Naše.

Izlaganje učitelja Pleše na Državnom skupu učitelja razredne nastave

Važno je napomenuti da je godišnjom nagradom u području predškolskoga odgoja i obrazovanja nagrađena i Ružica Bjeličić, odgojiteljica iz križevačkog Dječjeg vrtića „Zraka sunca”. Gradonačelnik Mario Rajn održao je u četvrtak 23. veljače prijem za nagrađene predagoške djelatnike. Čestitao im je na nagradi i istaknuo kako je impresivna već sama činjenica da je od 15 nagrađenih u cijeloj državi čak dvoje iz Križevaca.

Gradonačelnik Mario Rajn, odgojiteljica Ružica Bjeličić i učitelj Tihomir Pleša

 

ŽIVOTOPIS

Tihomir Pleša prvi je puta diplomirao 1991. te stekao zvanje nastavnika razredne nastave, a drugi puta 2011. godine kada stiče akademski naziv magistar primarne edukacije. Od 1991. godine radi kao učitelj razredne nastave u četverorazrednoj kombinaciji u OŠ Ljudevita Modeca Križevci, PŠ Vojakovački Osijek. Promoviran je u zvanje mentora 2011., a 2021. godine u izvrsnog savjetnika. Prvi je učitelj u Koprivničko-križevačkoj županiji u zvanju izvrsnog savjetnika. Županijski je voditelj učitelja razredne nastave za Koprivničko-križevačku županiju od 2006. godine.

Tijekom Domovinskog rata radi kao volonter u Izbjegličkom kampu Gašinci s djecom različitih dobnih uzrasta, a u poslijepodnevnim satima odrasle izbjeglice uči čitati i pisati. Licencirani je voditelj CAP (Child Assault Prevention) programa. Od 1998. godine kontinuirano do današnjeg dana vodi projekt međunarodne suradnje s talijanskom udrugom „Bimbo chiama bimbo” iz Brescie, jedini projekt na području RH koji se održao u kontinuitetu. Sudionik je međunarodnog projekta „Living Peace International” od 2015. Na svjetskom kongresu „Living Peace” u Castel Gandolfu (Rim) 2017. održao je radionicu pod nazivom „Suradnja”. Voditelj je projekta „Encouraging and developing gifted kids for more advanced cross border area”, sufinanciran od Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska. Sudjeluje u pokretanju usluge bibliobusa Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci za manja mjesta u općini kako bi knjige bile dostupne svima. Prvi polazak bibliobusa je bio iz PŠ Vojakovački Osijek. Inicijator je sadnje školskog voćnjaka u PŠ Vojakovački Osijek, zasađeno je osamdeset različitih vrsta voćaka.

U Školskom odboru OŠ Ljudevita Modeca Križevci bio je četiri mandata, a u sadašnjem sazivu je predsjednik. Niz godina djelovao je kao vanjski suradnik Centra za socijalnu skrb Križevci na izrečenim mjerama posebne brige i pažnje, obiteljskog nadzora i starateljstva. Član je KUD-a „Tomislav” Sveti Ivan Žabno, član je Skupštine HPKZ-a te član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Križevcima. Suautor je priručnika za kombinirane razredne odjele te autor didaktičkih plakata za nastavu prirode i društva od 1. do 4. razreda.

Godine 2022. odlukom MZO imenovan je mentorom za kombinirane razredne odjele za potrebe Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kao suradnik Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održava niz uzornih predavanja o radu u kombiniranom razrednom odjelu. Mentor  je studentima za obavljanje stručno-pedagoške prakse, a kao posebnost ističe se mentorstvo dvjema studenticama iz Italije koje su bile u projektu razmjene studenata Instituta Institito S. Maria degli i Angeli Provincije Bergamo.

 

Tekst: MVR
Fotografije: iz albuma učitelja Pleše

Povezani članci