KNJIŽEVNI SUSRET S TOMISLAVOM BARANOM
Priprema za zimu uz „Zabundane priče”

napisao Izvor Osmodec Urednik

Priprema za zimu uz „Zabundane priče”

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 3. a i 3. b razreda sa svojim učiteljicama Anicom Žulj i Marijom Pupovac 17. listopada 2016. prisustvovali su književnom susretu u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”

baran-1

Pisac Tomislav Baran zajedno sa svojom kćeri Anom predstavio je dvanaest kratkih priča iz knjige za djecu Zabundane priče. Tomislav Baran radi kao spiker na Hrvatskoj radioteleviziji. Učenicima je prepričao kako su nastale priče iz knjige, a kći Ana ih je interpretirala.

– Zbirka je nastala smišljanjem priča za moju kćer, koja je odmalena bila „gladna” priča – naglasio je pisac.

Od 1995. godine zaposlen je na Hrvatskome radiju. Radi kao spiker-mentor i fonetičar. Radio je i u programima Hrvatske televizije i RTL televizije na sinkronizacijama stranih dokumentarnih filmova. U emisiji HTV-a Jezik za svakoga radi rubriku o naglascima.

Piše scenarije za zabavne emisije i projekte. Piše stihove za uglazbljivanje, nekoliko mu je pjesama izvedeno na glazbenim festivalima. Piše na hrvatskom standardnom jeziku, te na čakavskom i kajkavskom narječju. Objavio je zbirke dječjih priča Šumaste priče, Šumaste pjesme i Zabundane priče. Dvije su mu priče snimljene za Hrvatski radio u formatu Priče za laku noć, a jedna od njih i kao animirana varijanta za HTV u formatu Pssst… priča! Objavio je i dvije kratke priče u Glasu Koncila.

Govorni je edukator u govornim radionicama za medijske djelatnike, poslovne ljude i studente; autor i voditelj dječje govorne radionice Parlatine na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Snimio je velik broj zvučnih knjiga (za slijepe, udžbenike, priručnike) te kao govorni profesionalac vodio razne programe i sudjelovao u brojnim projektima. Član je Hrvatskog filološkog društva, Odsjeka za fonetiku.

(preuzeto s: http://verbum.hr/knjige/autor-baran-tomislav)

 

Tekst i  fotografije: Romana Erhatić, prof.

Povezani članci