Top
Glavna tema: Glagoljam, dakle jesam

KORELACIJA
Glagoljica povezala povijest, hrvatski i informatiku

Glagoljica povezala povijest, hrvatski i informatiku

Učenici 6. d razreda u siječnju i veljači sudjelovali su u vrlo zanimljivim i kreativnim radionicama na temu glagoljice i početaka pismenosti u Hrvata

Prezentacije o povijesti hrvatske pismenosti.

Svake nastavne godine šestaši na nastavi Informatike uče o izradi prezentacija u Powerpointu, a kako učitelj Velimir Iveković ne voli da se iz godine u godinu ponavljaju iste teme, ovoga se puta odlučio za vrlo zanimljivu korelaciju. Učenici 6. d razreda na nastavi hrvatskog jezika, zajedno s učiteljicom Martinom Iveković, odabrali su teme iz povijesti hrvatskog književnog jezika, točnije, odlučili su se pozabaviti početcima hrvatske pismenosti.

Marljivi šestaši „bacili su se” u istraživanje i na nastavi informatike pripremili prezentacije koje su kasnije predstavili učiteljicama hrvatskog jezika Martini Iveković te učiteljici povijesti, Vedrani Rađi. Kako su prezentacije bile izuzetno uspješne, učiteljica Vedrana Rađa odlučila je ugostiti malene predavače i u paralelnom razredu  B smjene, 6. e kojem je tematika bila itekako poznata jer sve su to već naučili i na satima povijesti. Ovo je još jedan primjer vrlo lijepe suradnje među predmetnim učiteljima i dokaz da učenici najbolje uče jedni od drugih (potaknuti ovim predavanjima vršnjaka, učenici 6. e razreda i sami su počeli izrađivati slične prezentacije).

Učenici su pažljivo slušali predavače.

Tako su nas u srednji vijek na našem prostoru izlaganjem na temu „Slavenska mitologija” uvele Nika Prelec i Sofija Krnjak. Zatim su uvod u početke hrvatske pismenosti s prezentacijom „Važnost Trpimirovog i Branimirovog natpisa” odradile Jana Bubnjar i Barbara Pelin, a u priču o glagoljici uveo nas je Mihael Matoić ispričavši o životu i djelu Konstantina i Metoda.

O samoj glagoljici, njezinim obilježjima i najpoznatijim glagoljičkim spomenicima govorile su Maja Rakamarić i Tea Davosir, a „dragi kamen hrvatske književnosti”, Baščansku ploču, predstavili su Viktor Koren i Andrej Pavić. Dominik Dijaneš i Robert Gudec ukazali su na važnost kralja Zvonimira u hrvatskoj književnosti, a Matko Jajčanin i Luka Canaj proveli su nas kroz Aleju glagoljaša. Matej Pavić je na samome kraju ispričao priču o početcima tiskarstva s naglaskom na Misal po zakonu rimskoga dvora, naš Prvotisak, kao uvod u sljedeće događanje – kviz o početcima hrvatske pismenosti u kojemu će učenici 6. d razreda sudjelovati 22. veljače,  Misalu za rođendan. Od takvog kviza na kojemu će biti sumirana dosad stečena znanja iz hrvatskog jezika i povijesti, zaista nema ljepšeg rođendanskog poklona.

Tekst: Lucija Peremin, 6. d
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.;
Martina Iveković, prof.

 

Povezani članci
ROĐENDAN PRVOTISKA
Kviz „Misalu za rođendan”

Učenici 6. d razreda na najbolji su mogući način obilježili rođendan našega Prvotiska, Misala po zakonu rimskoga dvora

OBLJETNICA KRIŽEVAČKIH GLAGOLJAŠA
Proslava koju su prenijeli lokalni i državni mediji

Glagoljaška skupina naše škole ove školske godine slavi deset godina djelovanja. O lijepim aktivnostima kojima su obilježili svoj rođendan izvijestili Read more