KRIŽEVAČKA IZLOŽBA INOVACIJA
Učenici bili na „Kiepachonovaciji”

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učenici bili na „Kiepachonovaciji”

Učitelj kemije Matej Dobrić i učiteljica fizike Anica Hrlec odveli su učenike koji pohađaju dodatnu nastavu iz kemije i fizike na izložbu inovacija koja nosi ime po križevačkom izumitelju Marcelu Kiepachu

Učenici razgledavaju inovacije

Učenici zainteresirani za kemiju i fiziku posjetili su u pratnji učitelja kemije Mateja Dobrića i učiteljice fizike Anice Hrlec izložbu inovacija „Kiepachonovacija”. Izložba je otvorena 10. veljače u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci povodom Dana Marcela pl. Kiepacha. Za vrijeme razgledavanja učenici su se osobito zainteresirali za predmete i inovacije napravljene 3D printerom koje je predstavio David Kapor, inače učenik 8. e razreda naše škole. Vidjeli su tako pokretni most i repliku Kiepachova dinamo stroja.

– Na izložbi su izloženi inovativni primjerci modernog mini kompostišta pomoću kojeg svako kućanstvo može od organskog otpada napraviti kompost te prirodni gradivni blokovi punjeni materijalima poput slame i konoplje koji mogu koristiti u izgradnji samoodrživih kuća koje se mogu opskrbiti električnom energijom proizvedenom solarnim crijepovima. Učenici su se mogli upoznati s robotima nastalim u radionici OŠ „Vladimir Nazor” te gibanjem niz kosinu i obradom podataka takvog gibanja s pomoću računala u izvedbi SŠ „Ivan Seljanec”. – objasnila je učiteljica Hrlec.

Visoko gospodarsko učilište Križevci predstavilo je svoj način rada i ponudilo učenicima da svoje školovanje, nakon srednje škole, nastave na najstarijem hrvatskom gospodarskom učilištu.

Izloženi radovi prikupljeni su od OŠ „Vladimir Nazor”, Srednje škole „Ivan Seljanec” Križevci, Visokog gospodarskog učilišta Križevci, Strukovne škole Đurđevac, Zajednice tehničke kulture, Saveza inovatora Hrvatske i Saveza inovatora Zagreba. Organizator izložbe jest Grad Križevci u suradnji s Gradskom knjižnicom „Franjo Marković” , Gradskim muzejom Križevci i Udrugom P.O.I.N.T. te uz potporu Saveza inovatora Hrvatske i Saveza inovatora Zagreba.

Više o Marcelu Kiepachu možete saznati ovdje.

Tekst: Dunja Rebić, 8. r.
Fotografije: Matej Dobrić, prof.

Povezani članci