IZLOŽBA STRIPOVA
Ocu „Maloga princa” za rođendan

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ocu Maloga princa za rođendan

Osmaši su u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” izložili svoje stripove nastale prema djelu „Mali princ” Antoinea de Saint-Exuperyja. Ne propustite izložbu – traje do 31. kolovoza!

Učenici 8. d sa svojim stripovima

Izložba „Mali princ u knjižnici” traje od 24. lipnja do 31. kolovoza 2022. na informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci. Izloženi radovi stripovi su učenika 8. d razreda OŠ Ljudevita Modeca Križevci koji su nastali na nastavi hrvatskoga jezika s učiteljicom Martinom Iveković nakon čitanja djela „Mali princ” Antoinea de Saint-Exuperyja.

Učenici su u strip pretočili cijelo djelo ili dio koji su sami odabrali, a mogli su birati hoće li strip biti u boji ili crno-bijeli, kao što su sami birali veličinu rada i likovnu tehniku. Ostvaraji su tako u kolažu, akvarelu, olovci, flomasteru i kombinaciji likovnih tehnika. Osim samih stripova, mogu se vidjeti brojna izdanja djela, tako i ona rijetka (među kojima i „Mali princ” na kajkavskom narječju), odabrani citati, maketa planeta te plakat s biografijom autora.

Izložba je postavljena autoru za rođendan. Podsjetimo, pisac i zrakoplovac Antoine de Saint-Exupery rođen je 29. lipnja 1900. u Lyonu u Francuskoj, a preminuo je 31. srpnja 1944. iznad Sredozemnog mora. Njegovo najpoznatije djelo upravo je „Mali princ” napisan 1943. godine, a činjenica da je ovaj alegorijski roman preveden na preko 200 svjetskih jezika i prodan u više od 80 milijuna primjeraka, čini ga jednim od najprodavanijih djela na svijetu.

Tekst i fotografije: Martina Iveković, prof.

Povezani članci