NASTAVAK ŠKOLOVANJA
Trećina u gimnaziju, trećina u obrtničku, a trećina izvan Križevaca

napisao Izvor Osmodec Urednik

Trećina u gimnaziju, trećina u obrtničku, a trećina izvan Križevaca

Učenici su odahnuli od školskih obveza, među njima i osmaši koji sljedeće godine kreću u nove izazove, srednju školu. Pogledajte kamo su se upisali!

Od 116 učenika osmoga razreda za koje smo dobili podatke čak 84 učenika (72 %) nastavit će školovanje u Križevcima.

Križevačke škole

Njih 37 (31,9 %) ići će u gimnaziju, 27 u opću, a 10 u prirodoslovno-matematičku. Troje od onih koji su upisali opću gimnaziju paralelno će ići i u glazbenu školu. Samo srednju glazbenu školu polazit će dvoje učenika (jedan gitarist i jedan tamburaš) (1,7 %).

U obrtničku školu upisalo se 35 učenika (30,2 %), najviše za tehničara cestovnog prometa – njih 10, zatim za komercijalista 8, za automehaničara 6, za građevinskoga tehničara 4. Po dvoje učenika upisalo se za konobara, kuhara i zidara, a jedan učenik bit će slastičar.

Za gospodarsku se školu odlučilo 10 učenika (8,6 %). Najbrojniji su budući mehaničari poljoprivredne mehanizacije – njih 5, dok se po jedan učenik upisao za veterinarskoga tehničara, poljoprivrednoga gospodarstvenika, cvjećara i fitofarmaceuta. Jedan se učenik prijavio u smjer voćar/vinogradar, ali se, nažalost, nije upisao jer je smjer ukinut zbog premalog broja zainteresiranih učenika.

Škole izvan Križevaca

Ostali su se učenici upisali u škole izvan Križevaca (32 učenika ili 27,6 %), najviše u Zagreb (9) i Koprivnicu (8), po četvero učenika u Bjelovar i Varaždin, po dvoje u Čakovec, Vrbovec i Maruševec te jedan u Čazmu.

U Zagrebu će se učenici školovati za arhitektonskoga tehničara (1), fotografa (1), kozmetičara (1), tehničara za mehatroniku (2), web dizajnera (1). Jedan će učenik u sportsku gimnaziju i dvoje u opću gimnaziju.

U Koprivnici su se učenici upisali za sljedeća zanimanja: prehrambeni tehničar (2), ličilac-soboslikar (1),  medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege (1), prodavač (1), tehničar nutricionist (1), tehničar za računalstvo (1). Također, koprivničku opću gimnaziju polazit će jedan učenik.

U Bjelovaru će se školovati po jedan komercijalist, konobar, kuhar i strojarski računalni tehničar, a u Varaždinu po jedan ekološki tehničar, modni tehničar, stolar i tehničar za mehatroniku. Dvoje fizioterapeutskih tehničara školovat će se u Maruševcu u Varaždinskoj županiji.

U Čakovcu učenici će pohađati smjerove: građevinski tehničar (1) i medijski tehničar (1). U Vrbovcu školovat će se dvoje prodavača,  a u Čazmi jedan vozač motornih vozila.

Tekst i grafikon: MVR

Povezani članci