KRIŽEVAČKI GLAGOLJAŠI
Naše glagoljašice držale predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

napisao Izvor Osmodec Urednik

Naše glagoljašice držale predavanje u Hrvatskoj
akademiji znanosti i umjetnosti

Dora Kokot i Dunja Rebić imale su čast držati predavanje o Zapisu popa Martinca o Krbavskoj bitki u velikoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu

Dora Kokot i Dunja Rebić drže predavanje o Zapisu popa Martinca

U sklopu projekta Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice u  Zagrebu 27. studenog u velikoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana su predavanje učenika glagoljaša. Držati predavanje u najznačajnijoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj instituciji imale su i glagoljašice iz naše škole. Dora Kokot i Dunja Rebić (koja je mijenjala Lorenu Filipašić) govorile su o Zapisu popa Martinca o Krbavskoj bitci iz 1493. koji se nalazi u Drugom novljanskom brevijaru. Učenice je pripremila učiteljica Mateja Hrebak.

Još su tri glagoljaške skupine pripremile predavanja: Trešnjevački glagoljaši OŠ Voltino predstavili su pismo pape Inocenta IV. kojim dopušta glagoljaštvo u Senju, Glagoljaška skupina Az OŠ Frana Krste Frankopana predstavila je Misal kneza Novaka i Povijesno-glagoljaška skupina Vukovinski glagoljaši predstavila je Aleju glagoljaša.

Nakon predavanja glagoljašice i novinarke posjetile su Arheološki muzej, u kojemu su između ostaloga vidjele Zagrebačku mumiju, te su u kinu pogledale film Orašar i četiri kraljevstva.

Tekst: Lana Gršić, 5. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.
Snimka: Kristina Repar, prof.

 

Povezani članci