KVIZ O DRAGUTINU TADIJANOVIĆU
Znanje o Tadijinu stvaralaštvu i životu donijelo im mobitele i knjige

napisao Izvor Osmodec Urednik

Znanje o Tadijinu stvaralaštvu i životu donijelo im mobitele i knjige  

Marta Knežević, Valnea Medač, Florijan Šašek i Daria Radanović sudjelovali su u književno-zabavnom kvizu o Dragutinu Tadijanoviću i između 28 ekipa osvojili drugo mjesto

Primanje nagrade

Učenici 8. a i b razreda sudjelovali su u književno-zabavnom kvizu o životu i djelu Dragutina Tadijanovića u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” u Slavonskom Brodu povodom obilježavanja pjesnikova 112. rođendana. Pod vodstvom profesorice Martine Valec-Rebić u natjecanju su sudjelovali Marta Knežević, Valnea Medač, Florijan Šašek i Daria Radanović, a kao podrška s njima su bili Tomislav Stručić, Josip Rabadžija i profesorica Danijela Zagorec. U prvom krugu natjecanja sudjelovalo je 112 učenika i učenica iz 28 škola. Najviše je škola bilo s područja grada Slavonskog Broda, njih 18, a ostalih je deset ekipa bilo iz Bjelovara, Čučerja, Đakova, Križevaca, Svete Nedjelje, Trenkova, Vukovara i Zagreba.

Snimanje za lokalnu televiziju

Modeci su u prvom krugu natjecanja osvojili drugo mjesto i tako se plasirali u završno natjecanje, u kojemu se za pobjedu borilo pet najboljih ekipa. U napetom kvizu koji se sastojao od ABC pitalica, rebusa, premetaljki, kviza u stilu Izazova, pantomime, pjevanja bećarca i sportske igre, križevačkoj je ekipi za jedan bod izmaklo prvo mjesto. Za osvojeno drugo mjesto dobili su na poklon mobitele, knjige i poklon bonove, koje su osigurali Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, Grad Slavonski brod te izdavačke kuće Alfa, Znanje, Školska knjiga i Profil. Prvo su mjesto u završnom natjecanju osvojili učenici OŠ „Hugo Badalić” iz Slavonskog Broda, a treće OŠ Sveta Nedjelja.

Navijači
Ponavljanje prije završnice
Ekipe
ABC pitalice
Pantomima
Bećarac na križevački način
Bacanje koluta na štap
Plesanje bećarca
Slavljenička
Slavljenička
U kombiju

Za sudionike kviza organiziran je i turistički obilazak Slavonskoga Broda i Tadijine rodne kuće u Rastušju. Tadijanovićev nećak Miroslav Bjelobrk pokazao im je kuću i dvorište u kojemu je pjesnik odrastao. Pogledali su i izložbu fotografija te knjige posjetitelja pjesnikovoj rodnoj kući, od kojih najstarija datira iz 1959.

Na autobusnoj stanici u Rastušju
Na autobusnoj stanici u Rastušju
Pred Tadijinom rodnom kućom
Pred Tadijinom rodnom kućom
Tadijina rodna kuća
Dvorište
Dvorište
Dvorište
Dvorište
Pogled iz dvorišta prema šumi
Pogled iz dvorišta prema šumi
Stari štagalj uređen kao spomen-dom
Tadijin radni stol iz djetinjstva
Tadijin nećak Miroslav Bjelobrk pokazuje najstariju knjigu posjetitelja

Nakon Rastušja posjetili su Spomen-dom Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu, u kojem se od 2009. nalazi namještaj, umjetnine, knjige, pisma i ostali predmeti koji su nekad bili u Tadijinom stanu u Zagrebu. Razgledali su i Tadijinu sobu u Franjevačkom samostanu, u kojemu je pjesnik stanovao u školskoj godini 1920./1921. kao učenik petog razreda gimnazije.

Tadijina knjižnica
Pred Tadijinom knjižnicom
Pred Tadijinom knjižnicom
Blagovaonica
Pred Tadijinom blagavaonicom
Pred Tadijinom blagavaonicom
Tadijin namještaj
Tadijin spomenik pred Franjevačkim samostanom
Franjevački samostan
U dvorištu Franjevačkog samostana
U dvorištu Franjevačkog samostana
Dvorište Franjevačkog samostana
Soba u kojoj je Tadija stanovao 1920./1921.
Tadijina soba
Tadijina soba
Čitanje Tadijine pjesme
Tadijina soba
Tadijina soba
Tadijina soba
Tadijina soba

Osim mjesta vezanih za Tadijanovićev život, natjecatelji su imali priliku vidjeti i druge brodske znamenitosti, kao što su Tvrđa i kuću Ivane Brlić-Mažuranić.

Tvrđa
Tvrđa
Tvrđa
Tvrđa
Tvrđa
Uz Savu
Kraj Potjeha
Tekst: Josip Rabadžija, 8. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.;
Danijela Zagorec, prof.

Povezani članci