LIJEPOM NAŠOM
Iskoristila štrajk za put na Brijune

napisao Izvor Osmodec Urednik

Iskoristila štrajk za put na Brijune

Lana i njezina obitelj posjetili su nacionalni park Brijune, gdje su upoznali povijest toga otočja, floru i faunu te druge znamenitosti 

Moja je mama Kristina odlučila povesti našu obitelj na poučan i zanimljiv put na Brijune. Tako sam umjesto izležavanja za vrijeme štrajka otkrila nešto novo te pobliže upoznala Brijune.

Brijuni su otočje i nacionalni park koji se nalaze nekoliko kilometara zapadno od istarske obale. Najbliže mjesto je Fažana s čije obale plovi turistički brod do Velikog Brijuna. Nazivaju se u množini jer se sastoje od manjih otočića: Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim, a najveći su Veliki Brijun i Mali Brijun.

Brijuni imaju bogatu povijest: prvi ljudi su viđeni na Brijunima u trećem tisućljeću prije Krista. Za vrijeme egejske seobe naroda u prvom tisućljeću prije Krista dolazi ilirsko pleme Histri po kojima je Istra kasnije dobila ime.

Brijune još nazivaju „raj na Zemlji” zbog jedne legende. Bog je stvorio Istri prema slici raja, što je razljutilo vraga koji je želio uništiti njegovo djelo. Prerezao je vreću s neiskorištenim kamenjem koje su nosili anđeli te su se tisuće kamenih stijena rasule po poluotoku. Tužni anđeli uspjeli su među stijenama prikupiti očuvane djeliće raja i zaštititi ih morskim valovima. Tako je, kažu, anđeoskim rukom stvoreno Brijunsko otočje.

Zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, Brijuni su 27. listopada 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljena su turistička destinacija. Josip Broz Tito, predsjednik Jugoslavije, prebivao je na tom otoku te je svojoj unuci za deveti rođendan poklonio papigu po imenu Koki koja govori. Papigu se i danas može vidjeti tamo te malo s njom popričati. Postoji i fotografska izložba te izložba „Josip Broz Tito na Brijunima”.

Na otoku se nalaze pravi otisci dinosaura na kamenu uz obalu, safari park u kojem ima raznih životinja, a najviše me se dojmilo to što sam prvi put uživo vidjela slona. Također sam sudjelovala na radionicama krasopisa te smo obišli baziliku sv. Marije u kojoj je bila izložena kopija Bašćanske ploče.

Tekst i fotografije: Lana Hegedić, 6. r.

 

Povezani članci