LJETNI FESTIVALI
Povratak u prošlost

napisao Izvor Osmodec Urednik

Povratak u prošlost

Ove sam godine imala priliku posjetiti dva festivala koja se održavaju ljeti. Posjetila sam Koprivnicu i Varaždin i uživala na Špancirfesu i Renesansnom festivalu

festivali 1

Brojni kostimi dočaravaju davna vremena

Špancirfest

Špancirfest je ulični festival koji se održava u kolovozu u Varaždinu. Prvi Špancirfest bio je održan 1999. godine. Ovaj festival ima nekoliko manjih festivala kao sastavne dijelove: Komedijafest, Hlapecfest (dječje predstave), Moderatofest (za ljubitelje ozbiljne glazbe, koncerti), Jazz festival, Ritamfest (koncerti), Ulicafest (ulični umjetnici, akrobati, žongleri, ulični glazbenici, lutkarske predstave). Ulicama šeću muškarci i žene odjeveni u baroknu odjeću. Ljepota starog baroknog grada ponovno dolazi do izražaja na devet dana te se njegovi stanovnici i posjetitelji poistovjećuju s tim vremenom.

festivali 2

Kostimirani domaćini rado se slikaju s turistima

Renesansni festival

Renesansni festival održava se početkom rujna, a prikazuje razdoblje 15. i 16. stoljeća. Posjetitelji mogu obići koprivničke bedeme i ostatke nekadašnje velebne renesansne utvrde. Mogu se vidjeti scenski prikazi tadašnjeg života, viteštva i opsada, glazbe i plesa, igara… Uz posjetitelje šeću ljudi odjeveni u renesansnu odjeću, a nađe se tu i pokoji gubavac. Ogroman prostor unutar bedema prekriven je šatorima, logorima, opsadnim spravama i kulama. Posebno me se dojmilo trajanje manifestacije do duboko u noć jer mnogi sudionici ostaju prespavati u svojim logorima. Posebno je zanimljiv noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji.

festivali 3

Prostor odvijanja Renesansnog festivala ograđen je bedemom

 

Tekst i fotografije: Lucija Picig, 7. a

Povezani članci