MEĐUNARODNI DAN IZUMITELJA
Lara, Dorotea i Filip osvojili nagrade

napisao Izvor Osmodec Urednik

Lara, Dorotea i Filip osvojili nagrade

Na Međunarodni dan izumitelja u hodniku škole postavljen je zanimljiv pano, a nakon proučavanja panoa učenici su se natjecali u povezivanju izumitelja s njihovim izumima

Petaši igraju nagradnu igru

U Osnovnoj školi Ljudevita Modeca obilježen je Međunarodni dan izumitelja, 9. studenoga. Organizatori su bili učitelji Matej Dobrić, Anica Hrlec i Petra Kačarovski s učenicima koji pohađaju dodatnu nastavu fizike i kemije. Na hodniku ispred zbornice postavljen je pano o poznatim hrvatskim i stranim izumiteljima. Panoi prikazuju neka od značajnijih otkrića iz područja fizike, biologije i kemije. Na njima su predstavljeni poznati znanstvenici s izumima kojima se koristimo i danas, naprimjer znanstvenik Alexander Fleming koji je otkrio penicilin, antibiotik koji se upotrebljava u liječenju i uništavanju bakterija.

Učiteljice Anica Hrlec i Martina Valec-Rebić povele su učenike 8. i 5. razreda u razgledavanje panoa. Učiteljica Rebić ispričala je mnoštvo zanimljivosti o križevačkom izumitelju Marcelu Kiepachu.

Nakon razgledavanja panoa učenici su igrali nagradnu igru memory u kojoj je trebalo povezati znanstvenika s njegovim izumom. Prva nagrada bila je knjiga „Zabavni pokusi iz fizike”, druga nagrada set LED žarulja, a treća nagrada Čoksa za posladiti dan. Nagrade su osvojili: prvu nagradu Lara Petrić iz 5. c,  drugu nagradu Dorotea Zidarić iz 8. a te treću nagradu Filip Sučić iz 5. c razreda.

Obilježavanjem toga dana promiče se interes za znanost među učenicima.

 

Tekst: Filip Sučić, 5. c
Fotografije: Anica Hrlec, prof.; Manuela Pavičić, asist.;
Iva Koprić, 7. b; MVR

Povezani članci