MEĐUNARODNI PROJEKT ČITANJA
Četvrtaši posjetili slovensku školu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Četvrtaši posjetili slovensku školu

U sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja, koji naša škola provodi već treću godinu, učenici 4. b razreda, učitelj savjetnik Tihomir Pleša, učiteljica Anica Žulj, asistentica Silvija Pokos i knjižničarka Romana Erhatić, posjetili su 5. lipnja 2018. Osnovnu školu Šmartno u Sloveniji, školu partnera. Naši su učenici zajedno sa svojom učiteljicom Sanjom Vujić tijekom godine surađivali s 5. b razredom Osnovne škole Šmartno, a projekt u njihovoj školi vodile su knjižničarka Vanja Adamlje i učiteljica Jožica Žurga

Domaćini su nam priredili prigodan program dobrodošlice i domjenak u renesansnom dvorcu Bogenšperk. Nastup folklorne skupine njihove škole jako nam se svidio jer smo po prvi puta uživo vidjeli slovenski narodni ples i izgled njihove nošnje. Nakon kratkog predaha učenici su razgledali dvorac i muzej. Jedan od vlasnika dvorca, bio je i poznati slovenski kartograf, etnograf i pisac Janez Vajkard Valavasor.

Poslije toga smo se uputili u školu domaćina, gdje su jedni drugima prezentirali djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Prigodnim riječima obratio nam se njihov ravnatelj Albert Pavli, zamjenik ravnatelja Tomaž Rozina i knjižničarka Vanja Adamlje, a učitelj Tihomir Pleša pozdravio je naše domaćine i zahvalio im u naše ime povezavši prijateljstvo, knjige, čitanje i sreću u jednu lijepu priču.

Domaćini su nam ukazali veliku pažnju, ne samo svojim toplim gostoprimstvom, već su taj dan na svoju školu izvjesili hrvatsku zastavu, a prije programa su pustili hrvatsku i slovensku himnu te smo se osjećali kao jako uvaženi gosti. Svi učenici škole su nas pozdravljali jer su bili upoznati s time da im taj dan u posjet dolaze prijatelji iz Hrvatske.

Knjižničarka Vanja Adamlje pripremila je izložbu o našem trogodišnjem prijateljstvu, a u školskom holu cijeli dan su se projicirale fotografije s naših susreta i različitih aktivnosti koje smo provodili. Slovenski učenici čitali su knjigu hrvatskog književnika Božidara Prosenjaka Sijač sreće, a naši učenici knjigu Totalno ozbiljno savršeni, slovenske književnice Dese Muck. Učenici su istraživali o zemljama partnera, glavnim gradovima i mjestu iz kojeg dolaze. Osim u istraživačkom radu učenici 4.b razreda okušali su se i u dramatiziranju priča. Slovenske dječje pjesme uvježbao je s njima učitelj glazbene kulture Ozren Bogdanović. Četvrtaši su sa svojom učiteljicom Sanjom Vujić izradili poklon kutijice decoupage tehnikom za svoje prijatelje iz OŠ Šmartno.

Prijatelji su im pokazali svoju školu u sklopu koje imaju bazen i veliku dvoranu. Njihova škola ima jednosmjenski rad, a školu pohađa oko 500 učenika. Posjetili smo i narodnu knjižnicu koja bilježi već 146 godina postojanja. Susret smo završili ručkom u njihovoj školskoj kuhinji, a iznenadilo nas je i to da učenici sami serviraju obroke u školi. Druženje je uskoro završilo i našim smo se domaćinima zahvalili na gostoljubivosti te smo se uputili prema Ljubljani kako bi četvrtaši upoznali glavni grad Slovenije. U svoj grad Križevce vratili su se puni dojmova.

 

Tekst: Romana Erhatić
Fotografije: Tihomir Pleša, Anica Žulj, Romana Erhatić, Silvija Pokos

Povezani članci