MUZEJ VLAKIĆA I ZAGORKIN STAN
Razgledavanje pete najveće makete željeznice u Europi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Razgledavanje pete najveće makete željeznice u Europi

Ako tražite zgodna mjesta za terensku nastavu i izlete u Zagreb, novinari i glagoljaši preporučuju Muzej vlakića Backo mini express i stan Marije Jurić Zagorke!

Pokretanje vlakova na maketi

Novinarska i glagoljaška družina naše škole išle su u listopadu u Zagreb, gdje su obišli Muzej vlakića i stan Marije Jurić Zagorke. Šećući gradom, saznali su i mnoge druge zanimljivosti o Zagrebu.

Prvo su otišli u Muzej vlakića Backo mini express u Gundulićevoj ulici. U muzeju se nalazi peta najveća maketa željeznice u Europi. Po maketi vozi 130 lokomotiva i preko 1.000 vagona. Na maketu je do sada ugrađeno 1.500 m pruge i preko 200 skretnica. Imaju i podzemnu željeznicu, tako da vlakovi prolaze i ispod nogu posjetitelja. Osim vlakova, na maketi se nalaze i autići pogonjeni indukcijskim napajanjem, što je rijetkost u maketarstvu. Veličina tog projekta jest u tome što su do rješenja došli vlastitim istraživanjem jer nigdje ne postoje upute kako se to radi. Uz vlakove i autiće, maketu su obogatili s nekoliko tisuća figurica, koje prikazuju različite scene iz svakodnevnog života. U podzemlju je učenicima najzanimljivije bila izmjena dana i noći te zvučni efekt grmljavinskog nevremena s kišom.

Nakon te zabave otišli su u stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu. Tamo ih je dočekala Ana Zbiljski, voditeljica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke. Voditeljica je učenicima ispričala mnoštvo zanimljivih podataka o životu Marije Jurić Zagorke te im je pokazala njezine knjige, kojih je napisala zaista mnogo. Neke su od njih Kamen na cesti, Plameni inkvizitori, Jadranka, Republikanci, Kći Lotrščaka… Napisala je i prvi hrvatski kriminalistički roman – Kneginja iz Petrinjske ulice. Također je autorica ciklusa od sedam romana pod nazivom Grička vještica te ciklusa Gordana koji sadrži dvanaest knjiga. Učenici su saznali da je Zagorka, također, bila i prva hrvatska feministica te da je vodila prve ženske demonstracije, kao i to da je bila prva novinarka. Na kraju rješavali kviz znanja o Zagorkinu životu i stvaralaštvu.

Tekst: Janja Karlovčec, 6. d
Fotografije: MVR

Povezani članci