ODIJEVANJE KRIŽEVAČKIH UČITELJA
Razvoj mode od Modecova doba do danas

napisao Izvor Osmodec Urednik

Razvoj mode od Modecova doba do danas

Vodimo vas na modno putovanje u kojem ćete saznati kako su se učitelji odijevali od Modeca pa do današnjih dana, a istražili smo i što o odijevanju učitelja misle naši učenici.

Profesori Kraljevske muške učiteljske škole i Vježbaonice u Zagrebu, 1896.

Promotrite fotografiju profesora Kraljevske muške učiteljske škole i Vježbaonice u Zagrebu, koja je snimljena 1896. godine. Kako vam se čine ovi profesori u odijelima? Strogi? Ozbiljni? Profesionalni?

Evo i fotografije snimljene oko 1865. na kojoj je Ljudevit Modec sa svojom suprugom Ljubicom. Modec je tad već tri godine radio kao učitelj u Zagrebu, najprije na privatnoj djevojačkoj školi, a zatim u kaptolskoj glavnoj učioni.

Odijevanje križevačkih učitelja 

Učitelji su se odijevali prema tadašnjoj modi. A znamo da se moda s vremenom mijenja. Vodimo vas na kratko fotografsko modno putovanje od Modeca do kraja 20. stoljeća s temom odijevanja križevačkih učitelja. Poslužili smo se knjigom 105. rođendan školske zgrade koju je priredila nekadašnja profesorica hrvatskoga jezika u našoj školi, Višnja Gverić.


Dr. Dragutin Grdenić (1882. – 1951.) sa suprugom. Bio je profesor francuskog jezika, doktorirao je u Beču 1910. Od 1921. do 1926. bio je ravnatelj kraljevske Učiteljske škole u Križevcima, potom kraljevske Realne gimnazije.

Maturanti kraljevske Učiteljske škole 1924. godine sa svojim profesorima. Profesori sjede.


Učiteljica Božena Oštrić za svojim radnim stolom. Predavala je ručni rad u kr. Privremenoj maloj realnog gimnaziji i kr. Učiteljskoj školi, koja je djelovala od 1920. do 1929.

Početkom 1941. na prvom katu naše školske zgrade otvorena je ponovno učiteljska škola. Na fotografiji su prvi maturanti koji su položili ispit zrelosti. U prvome redu sjede profesori.

Profesori i maturanti 1960./1961. pred našom školskom zgradom.

Od 1965. u našoj školskog zgradi djeluje Centar za obrazovanje kadrova u privredi. Na fotografiji je nastavnički zbor Centra s direktorom Željkom Kržekom (stoji u sredini).

Škola je 1957. dobila status samostalne osnovne škole pod imenom II. narodna osmogodišnja škola Križevci, da bi 1969. promijenila ime  u OŠ Bratstvo i jedinstvo. Na fotografiji su nastavnici viših razreda 1984. Možemo zapaziti da pojedini nastavnici nose kute.

 

Što učenici misle o odijevanju učitelja 

Zanimalo nas je što učenici naše škole misle kako bi se današnji učitelji trebali odijevati. Gotovo polovica učenika izjavila je da im je svejedno kako se učitelji odijevaju. Evo par primjera:

Nije mi bitno kako se učitelj odijeva jer ga slušam, a ne gledam kako je obučen. Meni je glupo kad netko gleda kako je učitelj obučen.

 

Svejedno mi je kako se učitelji odijevaju. Važno mi je samo da dobro održavaju nastavu.

 

Nije mi toliko važno kako se učitelji odijevaju. Oni sami biraju kako će se odijevati i poštujem to.

 

Važno mi je samo pratiti nastavu, nije mi važno odjeća.

 

Ostalima nije pa smo izdvojili nekoliko odgovora u kojima objašnjavaju svoje mišljenje:

Svaka osoba svojim odijevanjem prikazuje sebe. Ja više poštujem učitelje koji se oblače pristojno. Također smatram da frizura učitelja treba biti uredna kako bi učenici, ali i ostali učitelji, imali poštovanja. Onako kako se učitelji oblače, tako će o njima misliti drugi učitelji, učenici, pa i roditelji. 

 

Sviđa mi je kad se učitelji odijevaju profesionalno, tad vjerujem da znaju što govore. Ljudi više poštuju učitelje koji se odijevaju ljepše.

 

Moje mišljenje o oblačenju učitelja je da ipak na prvi pogled gledamo izgled pa mislim da bi se učitelji trebali oblačiti više poslovno. Ne bi trebali dolaziti u trenirkama niti bi trebali oblačiti majice ili haljine kroz koje se može vidjeti. I učitelji i mi učenici trebamo se pristojno oblačiti jer ipak to može utjecati na koncentraciju.

 

Mislim da nije u redu da dođu na posao u poderanim trapericama ili tako nečemu. Odijevanje učitelja može promijeniti način kako učenici misle o njima i ja to mogu potvrditi za sebe. Ali mi im ne možemo reći kako da se odijevaju jer to je njihova odluka i ja to poštujem.

 

Moje mišljenje je podijeljeno. Sviđalo bi mi se da se učitelji odijevaju kao u vrijeme Ljudevita Modeca, a s druge strane možda bih se osjećao više prijateljski ako se učitelji odijevaju ležernije.  Mislim da učitelji sebi stvaraju ugled time kako se odijevaju. 

 

Moje mišljenje je da odijevanje dosta utječu na koncentraciju učenika. Također mislim da većina učenika prati školska pravila odijevanja, pa bi tako trebali i svi učitelji. Školska je zgrada javna ustanova te postoje pravila koja se trebaju poštivati.

 

Za kraj evo kako umjetna inteligencija zamišlja hrvatskog učitelja i učiteljicu danas!

Tekst: Janja Karlovčec, 6. r.

Povezani članci