Top

Čipka je uvijek „in”

Čunčanje? Sigurno se pitate što je to? Odgovor na to pitanje dobili smo od osmašice Sare Jelušić, najmlađe križevačke čipkarice, i njezine učiteljice Emine Baričević

sara-1

Sara je tehniku čunčanja vrlo brzo savladala.

– Vjerujem da bi neki mogli biti začuđeni time što se mlada osoba u današnje vrijeme bavi izradom čipke. Nekima će, možda, kad se spomene čipka, prva asocijacija biti tabletić preko televizora, ali čipka može biti i prekrasan modni dodatak. Tako ja izrađujem nakit od čunčane čipke, koji je lijep i poseban. Samo čunčanje je igra i zabava, i osjećam veliko zadovoljstvo kad nešto izradim sama svojim rukama. Volim čipku jer čipka je uvijek in! – priča osmašica Sara Jelušić, najmlađa polaznica radionice izrade čunčane čipke, osobite vrste čipke koja se izrađuje pomoću čunka, tj. plastične naprave u obliku lađice kojom se provlači nit u tkanju.

Voditeljica radionica Emina Baričević, inače učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Gregurovec, čunčanu čipku naučila je izrađivati uz pomoć interneta, a savjetima joj je pomogla i Milica Jembrek, koja tu čipku izrađuje već više od trideset godina.

sara-4

Na radionici koja se svakog tjedan tijekom tri mjeseca održava u prostorijama Crvenog križa.

U tri godine pedesetak čipkarica 

Učiteljica Emina čunčati je naučila 2008. godine. Svoje je radove predstavila 2014. na Festivalu čipke u Lepoglavi, nakon čega je odlučila organizirati radionice kako bi stečeno znanje i iskustvo prenosila dalje.

– Nakon Festivala čipke započela sam s održavanjem radionica čunčane čipke u Crvenome križu. Trenutno se odvija peti ciklus i dosad je u radionicama sudjelovalo pedesetak polaznica različite dobi. – ispričala je učiteljica Emina.

Ciklus jedne radionice traje dva do tri mjeseca, tijekom kojih se svakoga tjedna uči najprije osnovna tehnika, a zatim izrada različitih motiva. Sara je najmlađa polaznica, ali je vrlo brzo i uspješno savladala vještinu čunčanja.

– Sara je vrlo brzo shvatila tehniku, marljiva je i talentirana za čunčanje, što se vidi iz njenih radova. – pohvalila je Saru učiteljica Emina.

cuncanje-1

Sara najviše voli izrađivati nakit.

Vještina koju su razvili mornari 

Za izrađivanje čunčane čipke potrebna su dva čunka na koje je namotan konac. Nit s jednog čunka je osnova, a preko nje se drugim čunkom veže serija ukrasnih čvorića.

– Najprije se na niti rade ukrasni čvorići koji se na kraju formiraju u krug. Nakon toga se radi lanac, na kojem se mogu, baš kao i na krugu, raditi ukrasni zubići koji uljepšaju čipku. – protumačila je Sara kako se čunča.

Pretpostavlja se da čunčana čipka potječe iz Irske iz 18. stoljeća. Za nju postoji francuski naziv frivolité i engleski tatting. Legenda kaže da je nastala na brodovima, zato što se na sličan način izrađuju mornarske mreže. Kada su mornari plovili, izrađivali bi takve ukrase i po povratku bi ih darivali svojim djevojkama.

sara-2

Za izradu čipke potreban je čunak, plastična naprava u obliku lađice kojom se provlači nit u tkanju.

Majčinim stopama

– Moja mama radi u Crvenom križu kao domaćica. Za vrijeme radionica mora biti tamo, a njoj je bilo bezveze sjediti i čekati dva sata pa je odlučila naučiti izrađivati čipku. Kada bi je izrađivala navečer kod kuće, ja sam sjedila uz nju i gledala kako radi. Na prvu me nije baš privlačilo da se okušam u čunčanju, no s vremenom me čipka sve više oduševljavala i osjetila sam želju da je i sama naučim izrađivati. Kad me je mama jednog dana obavijestila da kreće radionica, rekla sam joj kako bih voljela ići i mama je pristala. – ispričala je Sara kako je krenula njezina avantura s čunčanjem.

Od čunčane čipke mogu se raditi ukrasi različitih uzoraka, a Sari se najviše sviđa kreirati nakit.

– Cilj mi je napraviti što više većih radova, no za to treba vremena, još sam mlada i škola mi je na prvom mjestu. Zato dosad nisam izradila baš previše klasičnih ukrasa od čipke jer radije izrađujem nakit. Trenutno radim naušnice i narukvice, a mama ogrlice, pa imamo cijeli komplet! – otkrila je Sara.

Za izradu nakita od čipke koristi najradije šarene konce jer ju, kako kaže, podsjećaju na vlastiti život. A on je šaren i lijep jer ima dobre i vjerne prijateljice.

– Prijateljicama se jako sviđa moja čipka, podržavaju me i to mi jako puno znači. – priznala je Sara.

Križevci uvršteni na čipkarsku kartu  

Ove godine održan je 20. Festival čipke u Lepoglavi, na kojem je opet predstavljena, možemo slobodno reći, križevačka čipka. Mogla se vidjeti i čipkarska karta Republike Hrvatske, na kojoj se sad, uz ostalih devet čipkarskih centara, nalaze i Križevci. Zahvaljujući učiteljici Emini, čvorić po čvorić zajedno stvaraju jednu novu, lijepu tradiciju Križevaca.

– Jedna od većih želja mi je izlagati svoje radove kao što to radi učiteljica Emina i nadam se da će mi se ta želja jednog dana ispuniti. – zaključila je Sara.

cipkarska-karta-rhweb

Križevci na karti čipkarskih središta.

Čunčana čipka postaje križevački suvenir 

Cilj da jednoga dana čunčana čipka postane prepoznatljiv križevački brend, jer je takva čipka jedinstvena u Hrvatskoj, ovih će se dana ostvariti. Sljedećeg će tjedna čunčana čipka biti predstavljena kao novi suvenir Grada Križevaca.

Tekst: Monika Valec, 8. a
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.; internet

Komentari