NAJMLAĐA KRIŽEVAČKA ČIPKARICA
Čipka je uvijek „in”

napisao Izvor Osmodec Urednik

Čipka je uvijek „in”

Čunčanje? Sigurno se pitate što je to? Odgovor na to pitanje dobili smo od osmašice Sare Jelušić, najmlađe križevačke čipkarice, i njezine učiteljice Emine Baričević

sara-1

Sara je tehniku čunčanja vrlo brzo savladala.

– Vjerujem da bi neki mogli biti začuđeni time što se mlada osoba u današnje vrijeme bavi izradom čipke. Nekima će, možda, kad se spomene čipka, prva asocijacija biti tabletić preko televizora, ali čipka može biti i prekrasan modni dodatak. Tako ja izrađujem nakit od čunčane čipke, koji je lijep i poseban. Samo čunčanje je igra i zabava, i osjećam veliko zadovoljstvo kad nešto izradim sama svojim rukama. Volim čipku jer čipka je uvijek in! – priča osmašica Sara Jelušić, najmlađa polaznica radionice izrade čunčane čipke, osobite vrste čipke koja se izrađuje pomoću čunka, tj. plastične naprave u obliku lađice kojom se provlači nit u tkanju.

Voditeljica radionica Emina Baričević, inače učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Gregurovec, čunčanu čipku naučila je izrađivati uz pomoć interneta, a savjetima joj je pomogla i Milica Jembrek, koja tu čipku izrađuje već više od trideset godina.

sara-4

Na radionici koja se svakog tjedan tijekom tri mjeseca održava u prostorijama Crvenog križa.

U tri godine pedesetak čipkarica 

Učiteljica Emina čunčati je naučila 2008. godine. Svoje je radove predstavila 2014. na Festivalu čipke u Lepoglavi, nakon čega je odlučila organizirati radionice kako bi stečeno znanje i iskustvo prenosila dalje.

– Nakon Festivala čipke započela sam s održavanjem radionica čunčane čipke u Crvenome križu. Trenutno se odvija peti ciklus i dosad je u radionicama sudjelovalo pedesetak polaznica različite dobi. – ispričala je učiteljica Emina.

Ciklus jedne radionice traje dva do tri mjeseca, tijekom kojih se svakoga tjedna uči najprije osnovna tehnika, a zatim izrada različitih motiva. Sara je najmlađa polaznica, ali je vrlo brzo i uspješno savladala vještinu čunčanja.

– Sara je vrlo brzo shvatila tehniku, marljiva je i talentirana za čunčanje, što se vidi iz njenih radova. – pohvalila je Saru učiteljica Emina.

cuncanje-1

Sara najviše voli izrađivati nakit.

Vještina koju su razvili mornari 

Za izrađivanje čunčane čipke potrebna su dva čunka na koje je namotan konac. Nit s jednog čunka je osnova, a preko nje se drugim čunkom veže serija ukrasnih čvorića.

– Najprije se na niti rade ukrasni čvorići koji se na kraju formiraju u krug. Nakon toga se radi lanac, na kojem se mogu, baš kao i na krugu, raditi ukrasni zubići koji uljepšaju čipku. – protumačila je Sara kako se čunča.

Pretpostavlja se da čunčana čipka potječe iz Irske iz 18. stoljeća. Za nju postoji francuski naziv frivolité i engleski tatting. Legenda kaže da je nastala na brodovima, zato što se na sličan način izrađuju mornarske mreže. Kada su mornari plovili, izrađivali bi takve ukrase i po povratku bi ih darivali svojim djevojkama.

sara-2

Za izradu čipke potreban je čunak, plastična naprava u obliku lađice kojom se provlači nit u tkanju.

Majčinim stopama

– Moja mama radi u Crvenom križu kao domaćica. Za vrijeme radionica mora biti tamo, a njoj je bilo bezveze sjediti i čekati dva sata pa je odlučila naučiti izrađivati čipku. Kada bi je izrađivala navečer kod kuće, ja sam sjedila uz nju i gledala kako radi. Na prvu me nije baš privlačilo da se okušam u čunčanju, no s vremenom me čipka sve više oduševljavala i osjetila sam želju da je i sama naučim izrađivati. Kad me je mama jednog dana obavijestila da kreće radionica, rekla sam joj kako bih voljela ići i mama je pristala. – ispričala je Sara kako je krenula njezina avantura s čunčanjem.

Od čunčane čipke mogu se raditi ukrasi različitih uzoraka, a Sari se najviše sviđa kreirati nakit.

– Cilj mi je napraviti što više većih radova, no za to treba vremena, još sam mlada i škola mi je na prvom mjestu. Zato dosad nisam izradila baš previše klasičnih ukrasa od čipke jer radije izrađujem nakit. Trenutno radim naušnice i narukvice, a mama ogrlice, pa imamo cijeli komplet! – otkrila je Sara.

Za izradu nakita od čipke koristi najradije šarene konce jer ju, kako kaže, podsjećaju na vlastiti život. A on je šaren i lijep jer ima dobre i vjerne prijateljice.

– Prijateljicama se jako sviđa moja čipka, podržavaju me i to mi jako puno znači. – priznala je Sara.

Križevci uvršteni na čipkarsku kartu  

Ove godine održan je 20. Festival čipke u Lepoglavi, na kojem je opet predstavljena, možemo slobodno reći, križevačka čipka. Mogla se vidjeti i čipkarska karta Republike Hrvatske, na kojoj se sad, uz ostalih devet čipkarskih centara, nalaze i Križevci. Zahvaljujući učiteljici Emini, čvorić po čvorić zajedno stvaraju jednu novu, lijepu tradiciju Križevaca.

– Jedna od većih želja mi je izlagati svoje radove kao što to radi učiteljica Emina i nadam se da će mi se ta želja jednog dana ispuniti. – zaključila je Sara.

cipkarska-karta-rhweb

Križevci na karti čipkarskih središta.

Čunčana čipka postaje križevački suvenir 

Cilj da jednoga dana čunčana čipka postane prepoznatljiv križevački brend, jer je takva čipka jedinstvena u Hrvatskoj, ovih će se dana ostvariti. Sljedećeg će tjedna čunčana čipka biti predstavljena kao novi suvenir Grada Križevaca.

Tekst: Monika Valec, 8. a
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.; internet

Povezani članci