Top
PredstavljamoŠkolska godina 2016./2017.

NATKO KUDELJNJAK, NAJMLAĐI ŠAHIST U ŠKOLI
„Uzori su mi tata, učitelj i Gari Kasparov”

„Uzori su mi tata, učitelj i Gari Kasparov”

Natko Kudeljnjak najmlađi je šahist u našoj školi, a već je postigao zapažene rezultate na različitim natjecanjima. Saznali smo otkad igra šah, tko ga je naučio, gdje trenira i koje je sve uspjehe postigao

natko

Natko šah igra od četvrte godine, naučio ga je od djeda Ivana i tatu Igora.

Natko Kudeljnjak ide u 2. razred, a šah igra od svoje četvrte godine. Naučio ga je uz djeda Ivana, koji je izvrstan šahist i često igra sa svojim prijateljima.

­– Nije mi bilo teško naučiti šah. U igri imaš šesnaest figura, a najvažnija je kraljica. Nju moraš maknuti kada ju protivnik napadne, a ponekad ju trebaš i žrtvovati da bi navukao protivnika na mat. A mat je kad kralja ne možeš nikamo skloniti jer mu je svuda šah. – objašnjava Natko stručnim terminima kako se igra šah.

natko-2

Natko stručno objašnjava koja je koja figura.

Igra u klubu i kod kuće

Već godinu i pol Natko trenira u Šahovskom klubu Križevci, gdje ga poučava učitelj Boris Vidović. Šahovski treninzi održavaju se tri puta tjedno, a traju i za vrijeme zimskih praznika.

– Učitelj jako dobro igra šah i puno nas je naučio. – smatra Natko. A za sebe kaže da je među najboljim igračima u klubu, vjerojatno zato što je rano počeo igrati i naslijedio je talent od djeda i tate. Jer i njegov tata Igor voli šah i ponekad kod kuće zajedno igraju. Stoga nije neobično da mu je najveći uzor tata, a zatim učitelj Boris i slavni Gari Kasparov, ruski šahovski velemajstor, svjetski šahovski prvak 1985. – 2000. i najveći šahist svih vremena.

kasparov

Natko sa svojim uzorom – Garijem Kasparovom (desno).

Već postiže zapažene rezultate

Natko je već bio i na nekoliko natjecanja, na kojima je postigao izvrsne uspjehe. Prvi mu je turnir bio Memorijal Mišela Bertusija u Restoranu „Klara” u prosincu 2015. godine.

natko-memorijal

Prvi Natkov šahovski turnir – 2. Memorijal Mišela Bertusija.

U studenom ove godine održano je školsko prvenstvo kako bi se odabrali igrači za Gradske sportske igre, na kojemu su najbolji bili Hrvoje Koren, Natko i Domagoj Šćetar. Na Gradskim igrama, nažalost, nisu uspjeli poraziti šahiste OŠ „Vladimir Nazor”.

natko-3

Dodjela medalja na Gradskim sportskim igrama.

Nastupio je i na međuopćinskom natjecanju školskih športskih društava koje je održano u Svetom Ivanu Žabnom, a najveći mu je dosadašnji uspjeh  treće mjesto na županijskom natjecanju do 8 godina u organizaciji šahovski savez Koprivničko-križevačke županije, koji mu je osigurao nastup na državnom natjecanju.

natko-4

Koncentracija na županijskom natjecanju.

natko-5

Natko s Ivanom Martićem na županijskom natjecanju.

Državno natjecanje, 14. Prvenstvo Hrvatske u šahu do 8 godina, održalo se u Zadru od 19. do 20. studenog 2016. i Natko je kategoriji do 7 godina zauzeo osmo mjesto, odnosno 23. mjesto ukupno.

viber-image4

Na državnom natjecanju u kategoriji do sedam godina osvojio je osmo mjesto.

viber-image5

Natko pred crkvom sv. Donata u Zadru.

Šahisti su pametni

Iako ima tek sedam i pol godina, Natko je opasan protivnik u šahu. Tako se dogodi da pobijedi i tatu i djeda, koji su puno iskusniji igrači od njega.

– Ljudi koji igraju šah su pametni jer se u šahu treba puno računati i razmišljati koje će sve poteze protivnik povući. – rekao je Natko i dodao kako bi se u životu i dalje volio baviti šahom.

 

Tekst: Emina Mikulec, 7. r.
Fotografije: Elena Miklečić, 8. r.;
Natkov obiteljski album

Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more