NATKO KUDELJNJAK, NAJMLAĐI ŠAHIST U ŠKOLI
„Uzori su mi tata, učitelj i Gari Kasparov”

napisao Izvor Osmodec Urednik

„Uzori su mi tata, učitelj i Gari Kasparov”

Natko Kudeljnjak najmlađi je šahist u našoj školi, a već je postigao zapažene rezultate na različitim natjecanjima. Saznali smo otkad igra šah, tko ga je naučio, gdje trenira i koje je sve uspjehe postigao

natko

Natko šah igra od četvrte godine, naučio ga je od djeda Ivana i tatu Igora.

Natko Kudeljnjak ide u 2. razred, a šah igra od svoje četvrte godine. Naučio ga je uz djeda Ivana, koji je izvrstan šahist i često igra sa svojim prijateljima.

­– Nije mi bilo teško naučiti šah. U igri imaš šesnaest figura, a najvažnija je kraljica. Nju moraš maknuti kada ju protivnik napadne, a ponekad ju trebaš i žrtvovati da bi navukao protivnika na mat. A mat je kad kralja ne možeš nikamo skloniti jer mu je svuda šah. – objašnjava Natko stručnim terminima kako se igra šah.

natko-2

Natko stručno objašnjava koja je koja figura.

Igra u klubu i kod kuće

Već godinu i pol Natko trenira u Šahovskom klubu Križevci, gdje ga poučava učitelj Boris Vidović. Šahovski treninzi održavaju se tri puta tjedno, a traju i za vrijeme zimskih praznika.

– Učitelj jako dobro igra šah i puno nas je naučio. – smatra Natko. A za sebe kaže da je među najboljim igračima u klubu, vjerojatno zato što je rano počeo igrati i naslijedio je talent od djeda i tate. Jer i njegov tata Igor voli šah i ponekad kod kuće zajedno igraju. Stoga nije neobično da mu je najveći uzor tata, a zatim učitelj Boris i slavni Gari Kasparov, ruski šahovski velemajstor, svjetski šahovski prvak 1985. – 2000. i najveći šahist svih vremena.

kasparov

Natko sa svojim uzorom – Garijem Kasparovom (desno).

Već postiže zapažene rezultate

Natko je već bio i na nekoliko natjecanja, na kojima je postigao izvrsne uspjehe. Prvi mu je turnir bio Memorijal Mišela Bertusija u Restoranu „Klara” u prosincu 2015. godine.

natko-memorijal

Prvi Natkov šahovski turnir – 2. Memorijal Mišela Bertusija.

U studenom ove godine održano je školsko prvenstvo kako bi se odabrali igrači za Gradske sportske igre, na kojemu su najbolji bili Hrvoje Koren, Natko i Domagoj Šćetar. Na Gradskim igrama, nažalost, nisu uspjeli poraziti šahiste OŠ „Vladimir Nazor”.

natko-3

Dodjela medalja na Gradskim sportskim igrama.

Nastupio je i na međuopćinskom natjecanju školskih športskih društava koje je održano u Svetom Ivanu Žabnom, a najveći mu je dosadašnji uspjeh  treće mjesto na županijskom natjecanju do 8 godina u organizaciji šahovski savez Koprivničko-križevačke županije, koji mu je osigurao nastup na državnom natjecanju.

natko-4

Koncentracija na županijskom natjecanju.

natko-5

Natko s Ivanom Martićem na županijskom natjecanju.

Državno natjecanje, 14. Prvenstvo Hrvatske u šahu do 8 godina, održalo se u Zadru od 19. do 20. studenog 2016. i Natko je kategoriji do 7 godina zauzeo osmo mjesto, odnosno 23. mjesto ukupno.

viber-image4

Na državnom natjecanju u kategoriji do sedam godina osvojio je osmo mjesto.

viber-image5

Natko pred crkvom sv. Donata u Zadru.

Šahisti su pametni

Iako ima tek sedam i pol godina, Natko je opasan protivnik u šahu. Tako se dogodi da pobijedi i tatu i djeda, koji su puno iskusniji igrači od njega.

– Ljudi koji igraju šah su pametni jer se u šahu treba puno računati i razmišljati koje će sve poteze protivnik povući. – rekao je Natko i dodao kako bi se u životu i dalje volio baviti šahom.

 

Tekst: Emina Mikulec, 7. r.
Fotografije: Elena Miklečić, 8. r.;
Natkov obiteljski album

Povezani članci