NATJEČAJ ZA KAJKAVSKU POEZIJU
Viktorija nastupila na Zboru malih pjesnika u Zlataru

napisao Izvor Osmodec Urednik

Viktorija nastupila na Zboru malih pjesnika u Zlataru

Viktorija Skrba sa svojom je mentoricom Danijelom Zagorec sudjelovala na natječaju i susretu Zbor malih pjesnik u Zlataru

Viktorija s mentoricom Danijelom Zagorec

Sad već bivša učenica naše škole Viktorija Skrba nastupila je u subotu 21. rujna na manifestaciji Zbor malih pjesnika u sklopu 50. Dana kajkavske riječi u Zlataru. Uručeno joj je priznanje za pjesmu Četiri suseda koju je prošle godine napisala na literarnoj družini pod mentorstvom profesorice Danijele Zagorec. Pjesmu je mentorica poslala na natječaj za stvaralaštvo na kajkavskom narječju, na koji je pristiglo 311 literarnih radova i 655 likovnih.

Članovi prosudbene komisije (Željka Horvat-Vukelja, Ivo Kalinski i Ivančica Tomorad) odabrali su 51 pjesmu koja je javno izvedena na svečanosti u OŠ Ante Kovačića. Autori stihova izveli su svoje pjesme u tradicijskim nošnjama svojega kraja. Odabrani radovi također su i otisnuti u zborniku manifestacije.

– Viktorija Skrba, bivša učenica naše škole, a danas gimnazijalka, pokazala je kako se talentom, ali prije svega radom i trudom postižu sjajni rezultati. Viktorija se u rad literarne družine uključila u 6. razredu i odmah pokazala volju i smisao za pisanje. Pisala je lijepe pjesme na kajkavskom, priče s tematikom iz svakodnevnog života, a napisala je i nagrađenu slikovnicu Tragač sreće. U Zlataru se predstavila pjesmom na kajkavskom narječju, jednom od mnogobrojnih koje je napisala. Nadam se da će i u srednjoj školi nastaviti njegovati svoj lirski izraz. – istaknula je profesorica Zagorec.

Na priredbi su nastupili i gosti iz Istre koji su pjevali i svirali na tradicijskim istarskim instrumentima te iz Slavonije koji su čitali pjesme uz pratnju gitare. Tako su se na Zboru osim kajkavskoga narječja mogla čuti i ostala dva hrvatska narječja: čakavsko i štokavsko.

Zbor malih pjesnika je književna manifestacija koja se kontinuirano održava svake jeseni u Zlataru od 1970. Osnovan s ciljem njegovanja kajkavskog narječja među mladima te okuplja mlade pjesnike iz svih kajkavskih krajeva Republike Hrvatske. Organizatori 50. Dana kajkavske riječi su Pučko otvoreno učilište dr. Juraj Žerjavić Zlatar i grad Zlatar te OŠ Ante Kovačića Zlatar.

Tekst i fotografije: Dunja Rebić, 6. b

Povezani članci