Top
DogađanjaŠkolska godina 2016./2017.

NESVAKIDAŠNJI SAT POVIJEST
Preselili se nakratko u 19. stoljeće

Preselili se nakratko u 19. stoljeće

U sedmom razredu iz povijesti bavimo se, kako povjesničari kažu, dugim 19. stoljećem. Osim o revolucijama i ratovima, puno pričamo i o svakodnevnom životu ljudi. Potaknuti time, odlučili smo saznati nešto više o životu u Križevcima i okolici sredinom 19. stoljeća, a za pomoć smo zamolili djelatnike Gradskog muzeja Križevci

Učenike 7. d razreda u cehovskoj je zbirci dočekao viši kustos Ozren Blagec u liku Andrije Modeca, člana bačvarskog ceha i oca Ljudevita Modeca. Andrija nam je objasnio kako je teklo njegovo naukovanje i kako je stekao bogatstvo  kojim je mogao svom sinu Ljudevitu platiti školovanje. Saznali smo i kako je provodio slobodno vrijeme, a usput nam je pokazao brojne predmete iz cehova svojih kolega obrtnika.

Učenici Ivan Filipan i Julija Nekić kratkim su monolozima dočarali život plemića i građana tog vremena.

Andrija nas je potom odveo u svoju kuću i pohvalio se zbirkom lula i portretima predaka. Začudio nas je mrak u prostoriji, a onda smo se sjetili da u to vrijeme još nije bilo struje. Najzanimljiviji podatak bio je da se u to vrijeme učiteljice nisu smjele udavati, odnosno, ako bi se udale, nisu više smjele obavljati učiteljsku službu.

Ambijent građanske sobe poslužio je kao idealna kulisa za kratke igrokaze o tome kako je u suradnji Ljudevita Gaja i Ferde Livadića nastala prva hrvatska budnica te kako je došlo do ideje o stvaranju prve hrvatske opere. Igrokaze su izveli učenici Karlo Turk, Marcela Gudić, Marin Mirković, Veronika Konfic te Julija Nekić koja nas je u liku Sidonije počastila odličnom izvedbom budnice Još Hrvatska ni propala.

Opraštajući se od Andrije, začuli smo prve taktove arije U boj, u boj. Učenici su je odmah prepoznali, čak i znali da je glazbu napisao Ivan pl. Zajc, ali na teško pitanje tko je napisao tekst točno je odgovorila samo Marcela – bio je to naš Križevčanin Franjo Marković.

Glazba pri odlasku iz grada, glazba pri dolasku na selo. I to kakva! Članice KUD-a „Prigorje“ izvele se prigodne pjesme Grana javora i Djevojačko kolo s područja Apatovca i time nas uvele u seosku svakodnevicu 19. stoljeća.

Učenik Fran Katana u liku seljaka tog vremena rekao je što to njega muči i veseli, a zatim smo od mladog zaljubljenika i čuvara narodne baštine Ivana Vinkovića iz Bjelovara i članica KUD-a saznali sve o nošnjama našega kraja.

Vodstvo je tad preuzela etnologinja Ivana Ružić odjevena u prigorsku nošnju i na vrlo pristupačan i zanimljiv način provela nas kroz svakodnevicu seljaštva sredinom 19. stoljeća, s posebnim naglaskom na život žena. Saznali smo brojne zanimljivosti o kućnim zadrugama, obradi polja i slobodnom vremenu.

Sat je prošao u trenu, brojne teme smo samo započeli i otvorili veliku knjigu zavičajne povijesti. Svi smo se složili da bi ovakvih satova trebalo biti više i da postoje brojne mogućnosti suradnje škole s gradskim institucijama. Posebnu zahvalu upućujemo stručnim i maštovitim djelatnicima muzeja Ozrenu Blagecu i Ivani Ružić te članicama KUD-a Prigorje koji su prihvatili i oplemenili sve ideje koje smo im predložili.

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more