OLIMPIJADA ČITANJA
Pročitali 864 knjiga tijekom ljeta

napisao Izvor Osmodec Urednik

Pročitali 864 knjiga tijekom ljeta

U prvoj križevačkoj Olimpijadi čitanja sudjelovalo je 15 učenika naše škole, od kojih su Petra Knežević, Lana Bedoić i Lana Valjak osvojile medalje kao najčitateljice

Brojna publika pratila je dodjelu priznanja i medalja

Ovoga je ljeta u Križevcima, u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” održana prvi put Olimpijada čitanja. Tko je pročitao najviše knjiga, moglo se saznati na završnoj svečanosti 12. rujna na vanjskoj pozornici iza knjižnice. Na Olimpijadi čitanja sudjelovalo je 54 učenika, a zajedno su pročitali 864 knjiga, što je prosječno 15 knjiga po djetetu.

Iz naše škole sudjelovalo je 15 učenika, od kojih je troje osvojilo medalje. Iz 1. razreda čitalo je pet učenika: Adrian Đilas, 1. b (učiteljica Brankica Salopek), Elizabeta Pečarić, 1. c (učiteljica Vanja Konfic) te tri učenice učiteljice Nataše Marković: Sara Karlovčec, Lada Krušić i Petra Knežević, koja je osvojila zlatnu medalju za 35 pročitanih knjiga!

Adrian Đilas
Lada Krušić
Elizabeta Pečarić
Petra Knežević

I u 2. razredu imamo zlatnu medalju – osvojila ju je Lana Bedoić, 2. a (učiteljica Lucija Martinčić) za 42 pročitane knjige. Čitalo je još troje naših učenika: Ozana Grdić, 2. b (učiteljica Suzana Balić), Marilen Mesaroš, 2. c (učiteljica Josipa Rabadžija) i Luna Sokač, 2. a (učiteljica Lucija Martinčić).

Ozana Grdić
Marilen Mesaroš
Luna Sokač
Lana Bedoić

Iz 3. razreda bilo je prijavljeno troje učenika iz 3. c učiteljice Sandre Maurović: Benedikt Božić, Lucija Rabadžija i Jakov Sokolić. Od učenika 4. razreda učenica Lana Valjak, 4. c Područne škole Veliki Raven (učiteljica Renata Trstenjak) osvojila je srebrnu medalju s pročitanih 29 knjiga. Sudjelovali su su također i Janja Karlovčec, 4. d (učiteljica Tanja Kulović-Balić) i Ivan Pavao Mesaroš, 4. c (učiteljica Tanja Majnarić).

Benedikt Božić
Lana Valjak
Ivan Pavao Mesaroš

Na početku svečanosti ravnateljica knjižnice Marijana Janeš-Žulj zahvalila je svim djelatnicima knjižnice, roditeljima, učiteljima, ali i djeci. Pohvalila je knjižničarku Maju Petračiju koja je organizirala olimpijadu i koja je vodila svečanost. Gradonačelnik Mario Rajn u svom govoru pohvalio je knjižnicu i njezine djelatnike, a posebno djecu za njihove uspjehe. Gradonačelnik je istaknuo poslovicu: Nije svaki čitatelj vođa, ali svaki vođa je čitatelj.

Učenica Ana Kušec izvela je prvu uvodnu točku na blok flauti pod mentorstvom profesorice Ines Negro. Maja Petračija preuzela je glavnu riječ nakon uvodne točke. Objasnila je kako je svima ljeto bilo lijepo, knjižnici zbog djece, a djeci zbog knjiga. Usporedila je prvu godinu čitanja u Koprivnici i u Križevcima. U Koprivnici prosječna vrijednost prve godine iznosila je 3,2 knjige po djetetu, a u Križevcima 15,5 knjiga po djetetu. Knjižničarka je navela kako ovaj program djeci pomaže u čitanju, šire vokabular i stječu naviku dolaženja u knjižnicu. Učenica Maja Čupen izvela je sljedeću točku pod mentorstvom profesorice Latice Keveron.

Zatim je knjižničarka pokazala isječke iz dječjih čitateljskih dnevnika pa je krenula podjela priznanja i medalja. U 1. razredu treće mjesto osvojila je Tena Orehovački za pročitane 22 knjige, drugo mjesto osvojile su sestre Sofija i Izabela Puač za pročitanih 28 knjiga, a prvo mjesto naša učenica Petra Knežević s pročitanih 35 knjiga. Marelen Mesaroš izvela je sljedeću točku pod mentorstvom profesorice Latice Keveron.

U 2. razredu treće mjesto osvojila je Valerija Sabojački s 40 pročitanih knjiga. Drugo mjesto osvojila je Dora Rogen s 41 pročitanom knjigom, a prvo mjesto naša učenica Lana Bedoić s 42 pročitane knjige. U 3. razredu treće mjesto osvojila je Olji Jelen s pročitanih 7 knjiga, drugo mjesto Dini Marković s 9 pročitanih knjiga, a prvo mjesto Dario Dubravec s pročitanih 12 knjiga. U 4. razredu treće mjesto osvojilo je Jan Blašković s pročitanih 27 knjiga. Drugo mjesto osvojila je naša učenica Lana Valjak s pročitanih 29 knjiga. Prvo mjesto osvojilo je Melani Šatvar s pročitanih 60 knjiga, a osvojila je i medalju za najviše pročitanih knjiga. Na kraju svečanosti djeca su svojim učiteljicama dodijelila zahvalnice. Izlaznu točku izveo je Benedikt Božić pod mentorstvom profesora Saše Kiralja.

Knjižničarka Maja Petračija
svi sudionici
publika
Lana Valjak s učiteljicom Renatom Trstenjak
Lana Bedoić s učiteljicom Lucijom Martinčić
Lana Bedoić i Luna Sokač s učiteljicom Lucijom Martinčić

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci