OTVORENA VRATA ZAGREBAČKE GLAGOLJAŠKE RIZNICE
Glagoljaši upoznavali glagoljašku baštinu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Glagoljaši upoznavali glagoljašku baštinu  

Križevački su glagoljaši sudjelovali u projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. U petak, 27. listopada bili su na terenskoj nastavi u Gliptoteci HAZU-a, a zatim su u palači Matice hrvatske izlagali o dvije glagoljične knjige Križevačke eparhije. U subotu, 28. listopada održane su kreativne radionice. Majica naše Emine Mikulec pobijedila je na izboru najboljeg rada i postala novi zagrebački glagoljaški suvenir!

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vidjeli su original Bašćanske ploče.

Po treći su put Križevački glagoljaši sudjelovali u projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice, koje organizira Glagoljaško središte Frakopan OŠ Frana Krste Frankopana iz Zagreba u suradnji s Trešnjevačkim glagoljašima OŠ Voltino, Maticom hrvatskom i Društvom prijatelja glagoljice iz Zagreba.

Učenje u Gliptoteci

U petak, 27. listopada susret je započeo u palači Matice hrvatske gdje je sudionike pozdravila profesorica Biserka Draganić, voditeljica projekta i Glagoljaškog središta Frankopan. Uslijedila je terenska nastava u ugledne zagrebačke ustanove koje čuvaju spomenike i knjige na glagoljici: Gliptoteku i knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te riznicu katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Naši su glagoljaši posjetili Gliptoteku, muzej u kojemu je postavljena zbirka sadrenih odljeva hrvatskih spomenika od 9. do 15. stoljeća.

Križevački su glagoljaši proučili zbirku sadrenih odljeva hrvatskih spomenika od 9. do 15. stoljeća.

Nakon terenske nastave u Matici hrvatskoj održan je okrugli stol, na kojemu su učenici izvijestili što su vidjeli i naučili na terenskoj nastavi. Uime Križevačkih glagoljaša svoje su dojmove i spoznaje iznijele Marta Knežević, Angelina Novaković i Ana Kovačević.

Ana, Angelina i Marta govore o tome što su doživjele i naučile na terenskoj nastavi u Gliptoteci.

Nakon okruglog stola uslijedila su četiri predavanja malih glagoljaša iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Glagoljaškog središta Frankopan, OŠ Voltino i naše škole. Križevačke glagoljaše predstavljali su Ivana Sokač i Matej Miklin koji su održali predavanje o dvije glagoljične knjige koje se čuvaju u knjižnici križevačke grkokatoličke katedrale.

Ivana i Matej drže predavanje uz pomoć svoje voditeljice Mateje Hrebak.

Emina pobijedila u izboru glagoljičnog suvenira

U subotu, 28. listopada u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana održane su kreativne radionice za učenike šest zagrebačkih osnovnih škola: OŠ Voltino, OŠ Vukovina, Područni odjel OŠ Vukovina Guščevec, OŠ Ivana Gorana Kovačića, OŠ Vladimira Nazora i OŠ Frana Krste Frankopana te tri škole izvan Zagreba: OŠ Antunovac i OŠ Emestinovo iz okolice Osijeka i OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca.

Održano je šest radionica: izrada slika s glagoljičnim slovima od vune (voditeljica Mira Kliček), bojanje i pisanje glagoljičnih slova na majicama (voditeljica Tanja Skiba), crtanje glagoljičnih slova na velikom platnu, glagoljične iluminacije na oblutcima (voditeljica Milena Vrandečić), izrada torbica za mobitele (voditeljica Biserka Draganić) te vez na treperu (voditeljica Verica Kovač).

Izrada slike s glagoljicom na velikom platnu.

Nakon radionica svi su radovi bili izloženi ispred učionica te su učenici birali najbolji zagrebački suvenir. Pobjedu je odnijela majica naše osmašice Emine Mikulec. U veljači će svi nastali radovi biti izloženi za javnost u Nadbiskupskom institutu na Kaptolu.

Eminina majica postala je novi zagrebački glagoljaški suvenir.

 

Tekst: Mateja Miklečić, 6. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci