OTVORENJE ZVJEZDARNICE
Križevci dobili najmoderniju zvjezdarnicu u Hrvatskoj

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevci dobili najmoderniju zvjezdarnicu u Hrvatskoj

Bijela kupola promijenila je vizuru Križevaca, a zvjezdarnica i kozmološki centar koji pokriva bit će mjesto popularizacije znanosti, edukacije i istraživanja svemira

Rezanje vrpce – župan, gradonačelnik, voditelj zvjezdarnice i polaznici programa Kozmološkoga centra

U Križevcima je 20. travnja svečano otvorena zvjezdarnica, tek sedma u Hrvatskoj. Zvjezdarnica je dio Kozmološkog centra – znanstveno-obrazovnog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, posvećenog istraživanju svemira i promicanju tematike svemira.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio dr. sc. Andrej Dundović, voditelj projekta i kozmološkog centra, a zatim su se obratili Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Vrpcu su prerezali polaznici programa Kozmološkog centra, učenici Ana Kušec, Radhika Kos i David Kapor. Program je popraćen glazbenim izvedbama sopranistice Dunje Rebić (1. sr. GŠ Albert Štriga) uz klavirsku pratnju profesora Darka Golubića.

Pogled na grad iz kupole

Izgradnja je bila dio projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” koji je u iznosu od 3 milijuna kuna sufinancirana je iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade „Volim Križevce”, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” te Grada Križevaca.

Brojni uzvanici i ostali građani razgledali su zvjezdarnicu i vrijedan teleskop koji se nalazi unutar kupole koja se može rastvoriti.

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: krizevci.hr; MVR

Povezani članci