POSJET GRADSKOM MUZEJU KRIŽEVCI
Križevci su bogato arheološko nalazište

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevci su bogato arheološko nalazište

U povodu obilježavanja 70 godina Gradskog muzeja Križevci učenici 8. e razreda posjetili su izložbu „80 godina arheologije na križevačkom području”

Osmaši pažljivo slušaju kustosa Ozrena Blageca

Učenici 8. e razreda posjetili su 13. listopada 2022. izložbu 80 godina arheologije na križevačkom području u pratnji razrednice Gordane Podravec i učiteljice povijesti Vedrane Rađe. Izložba 80 godina arheologije na križevačkom području organizirana je kao jedna od obljetničkih izložbi u povodu obilježavanja 70 godina Gradskog muzeja Križevci, a njena je autorica Lana Okroša Rožić.

U Likovnoj galeriji dočekao ih je viši kustos Ozren Bogdanović, održao kratko predavanje i pokazao im izložbu. Saznali su da početci arheologije na našem području sežu na sam kraj 19. stoljeća i da se odnose na djelovanje gradskog fizika Frana Gundruma Oriovčanina koji je u Narodni muzej poslao vrijedne nalaze iz našega kraja. Prvo veće arheološko istraživanje na ovom području obavljeno je 1973. na lokalitetu Brezovljani kraj Svetog Ivana Žabna, a uslijedila su mnoga arheološka istraživanja na prapovijesnim i srednjovjekovnim lokalitetima u Križevcima i okolici (Igrišče, Poljana Križevačka 1 i 2, Škrinjari 1 i 3, Osijek Vojakovački – Mihalj). Učenici su mogli razgledati eksponate s navedenih nalazišta i pogledati fotografije koje prikazuju tijek arheoloških iskopavanja.

Ako vas zanima arheologija i prošlost našega kraja, izložbu možete razgledati do 29. listopada 2022. radnim danom od 10:00 do 13.00 i od 18:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 12:00 sati.

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci