POSJET SREDNJOJ GOSPODARSKOJ ŠKOLI
U mljekarskom i stočarskom praktikumu

napisao Izvor Osmodec Urednik

U mljekarskom i stočarskom praktikumu

Kako se proizvodi mlijeko i sir naučili su učenici 2. razreda posjetivši mljekarski i stočarski praktikum Srednje gospodarske škole

Degustacija mliječnih proizvoda mljekarskoga praktikuma

Učenici 2.b  i 2. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić i Josipom Rabadžija posjetili su mljekarski i stočarski praktikum Srednje gospodarske škole. Voditeljica suvremeno opremljenog mljekarskog praktikuma Ivanka Jurajić i kolegica Ana Markulin upoznale su učenike s preradom mlijeka u mliječne proizvode.

Od mliječnih proizvoda proizvodi se svježi kravlji sir iz marame, koji se radi prema tradicionalnoj recepturi, i kiselo vrhnje. Zatim domaći maslac te polutvrdi sir gauda pripravljan prema originalnoj nizozemskoj recepturi za koju su do sada osvojili brojna priznanja i medalje. Za izvrsne rezultate mljekarskog praktikuma važno je kvalitetno mlijeko proizvedeno na mliječnoj farmi, higijena, prikladna odjeća i obuća te dobro dezinficirane ruke. Nakon što su puno naučili o proizvodnji i preradi mlijeka učenici su prionuli degustaciji zdravog svježeg mlijeka i sira gaude.

Iz mljekarskog uputili su se u govedarski praktikum gdje ih je dočekao voditelj Mislav Drokan i proveo kroz dvije staje u kojima su muzne krave, izmuzilište i prostoriju gdje se skladišti svježe pomuzeno mlijeko.

Svatko je želio pomaziti tele

Na kraju su se prošetali kroz stočarski praktikum Visokog gospodarskog učilišta te vidjeli ovce, koze, magarce i  kokoši pasmine križevačka kukmica.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. savj.

Povezani članci