POSJET SREDNJOJ ŠKOLI „IVAN SELJANEC”
Drugaši sa srednjoškolcima radili kolačiće i frape

napisao Izvor Osmodec Urednik

Drugaši sa srednjoškolcima radili kolačiće i frape

Učenici 2. b razreda s učiteljicom Suzanom Balić i pripravnicom Andreom Šturbek posjetili su kuharski praktikum Srednje škole „Ivan Seljanec” 

Mališani su naučili kako napraviti ukusan i zdrav frape.

Na satu Prirode i društva učenici 2. b učili su o zdravoj prehrani te su teorijski dio odlučili provjeriti i u praksi. U SŠ „Ivan Seljanec” ljubazno su ih dočekali nastavnici Mišel Doskočil i Boro Petrek sa svojim maturantima, smjer kuhar i konobar.

Nastavnik Mišel Doskočil objasnio je učenicima da je njihov današnji zadatak napraviti i ispeći ukusne i zdrave kolačiće od cimeta i đumbira. Naravno, prije same pripreme za rad vrlo je važno održavati higijenu, odnosno oprati ruke pa su učenici prije posla prvo to učinili. Od tijesta koje su pripremili maturanti učenici svojim su ručicama radili razne oblike kolačića. Čekajući da se kolačići ispeku, učenici su probali prirodni sladoled rađen od šumskog voća, maline i borovnice. Također, posjetili su i sam restoran Vojarna koji se trenutno preuređuje.

Svi su željeli dati odgovor na pitanje.

Nakon degustacije kolačića, nastavnik Boro Petrek ih je malo više upoznao sa zanimanjem konobara, objasnivši im kako se postavlja stol, što čini pribor za jelo te kako se prima narudžba. Zatim su se uputili prema stolu na kojem ih je dočekao smoothie maker, odnosno shaker. Učenici su od jabuke, banane, mrkve, meda, mlijeka i badema napravili vitaminima bogat frape.

Za sam kraj druženja, učenici su sudjelovali u kvizu Zdrava hrana kojim je utvrđeno da su odlično savladali gradivo te se pokazalo da je posjet bio itekako edukativan i koristan za male drugašiće. Domaćini su im na odlasku darovali veliki voćni paket i prirodne mirisne sapunčiće za pranje ruku.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. savj.

Povezani članci