UČENJE O TOLERANCIJI
Šafrani u sjećanje na žrtve holokausta

napisao Izvor Osmodec Urednik

Šafrani u sjećanje na žrtve holokausta

Učenici 8. c razreda i njihova učiteljica Vedrana Rađa ove su se godine uključili u Projekt Šafran čiji je cilj upoznavanje mladih ljudi s temom holokausta i podizanje svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti

safran-7

Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde.

Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland) opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja. (Izvor: HETI, Projekt Šafran, Vodič za nastavnike)

Osmaši su vrijedno prionuli poslu što se vidi iz fotografija, a hoće li se trud isplatiti, vidjet ćemo na proljeće. Zahvaljujemo mami naše Eme koja nam je donirala kvalitetnu zemlju u koju smo sadili lukovice. U iščekivanju da šafrani procvjetaju, učenici će sudjelovati u izrađivanju materijala za pano te proučavati knjige i filmove vezane uz temu holokausta.

 

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci