PROSLAVLJEN DAN GLAGOLJICE
Glagoljica je zabavna i zanimljiva

napisao Izvor Osmodec Urednik

Glagoljica je zabavna i zanimljiva

U našoj je školi različitim aktivnostima proslavljen Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače. Učenici su s učiteljicama Anom Andrić, Martinom Iveković i Gordanom Podravec održali zanimljiva predavanja i radionice

Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva, stoga je diljem Hrvatske na različite načine obilježen taj dan. I u našoj su školi učenici proslavili spomendan glagoljice radionicama i predavanjima.

Učenici 5. i 6. razreda učiteljice Martine Iveković slušali su izlaganja starijih kolega iz 7. d i 7. e na temu glagoljice i prve hrvatske tiskane knjige. Zatim su imali kviz i radionicu u kojoj su izrađivali plakate i pločice od glinamola Glagoljica za šapice. Tako su povezali glagoljicu s akcijom prikupljanja pomoći za napuštene životinje, koja se također provodila u našoj školi.

Učenici 5. a s učiteljicom Anom Andrić obilježili su Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva na satu Hrvatskoga jezika tako što su pogledali prezentaciju o glagoljici. Naučili su više o povijesti i nastanak u pisma kojima su se služili Hrvati gotovo tisuću godina. Saznali su što je azbuka, kako se zovu pojedina glagoljčka slova te da postoji uglata i obla glagoljica. Slušali su i o prvim spomenicima, kao što su Bašćanska ploča i prva hrvatska tiskana knjiga – Misal po zakonu rimskog dvora.

Učenici su zatim dobili listiće sa slovima glagoljice i latinice, proučavali su razliku te učili kako se u glagoljci pišu brojevi. Rješavali su i listić učiteljice  Martine Valec-Rebić na kojem su morali ukrasiti inicijal svoga imena, napisati svoje ime i prezime glagoljicom te riješiti osmosmjerku s pojmovima vezanim uz glagoljicu.

Učenice 8. d i 8. e pod vodstvom učiteljice Gordane Podravec krenule su s pripremama za obilježavanje Dana broja pi. Povezale su 22. veljače, Dan hrvatske glagoljice, i 14. ožujka, Dan broja pi, tako što su glagoljicom prikazale znamenke tog popularnog broja. Poslužile su se priručnikom učiteljice Martine Valec-Rebić Glagoljica za osnovce kako bi ispravno pisale glagoljicom. Da bi svima bilo jasno o čemu se radi, ispod svakog slova i znamenke nalazi se „prijevodˮ. Sve sudionice na izradi plakata bile su jako zadovoljne rezultatima, a plakat je izložen na hodniku škole.

 

Znate li da je Hrvatski sabor 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva? Toga je datuma 1483. godine tiskana prva knjiga na hrvatskome jeziku „Misal po zakonu rimskoga dvoraˮ, prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Ova hrvatska inkunabula tiskana je 28 godina nakon Gutenbergove Biblije i važan je dokaz toga da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito društveno, gospodarski i kulturno razvijen narod.

Proglašenje toga Dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje želeći popularizirati jedno od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture te važan simbol hrvatskog i nacionalnog identiteta po kojem je Hrvatska jedinstvena i prepoznatljiva u svijetu. Hrvatska glagoljica, uglatog tipa, poseban je tip glagoljice koja se razvijala od 13. stoljeća na području Hrvatske, odnosno hrvatskom govornom području i upravo se zato smatra hrvatskom.

www.sabor.hr

 

Tekst: Lea Štragelj, 8. r.
Fotografije: Ana Andrić, prof.; Romana Erhatić, prof.;
Martina Iveković, prof., Leon Pukec, 7. d

Povezani članci