Top
KulturaŠkolska godina 2018./2019.

PROSLAVLJEN DAN GLAGOLJICE
Glagoljica je zabavna i zanimljiva

Glagoljica je zabavna i zanimljiva

U našoj je školi različitim aktivnostima proslavljen Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače. Učenici su s učiteljicama Anom Andrić, Martinom Iveković i Gordanom Podravec održali zanimljiva predavanja i radionice

Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva, stoga je diljem Hrvatske na različite načine obilježen taj dan. I u našoj su školi učenici proslavili spomendan glagoljice radionicama i predavanjima.

Učenici 5. i 6. razreda učiteljice Martine Iveković slušali su izlaganja starijih kolega iz 7. d i 7. e na temu glagoljice i prve hrvatske tiskane knjige. Zatim su imali kviz i radionicu u kojoj su izrađivali plakate i pločice od glinamola Glagoljica za šapice. Tako su povezali glagoljicu s akcijom prikupljanja pomoći za napuštene životinje, koja se također provodila u našoj školi.

Učenici 5. a s učiteljicom Anom Andrić obilježili su Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva na satu Hrvatskoga jezika tako što su pogledali prezentaciju o glagoljici. Naučili su više o povijesti i nastanak u pisma kojima su se služili Hrvati gotovo tisuću godina. Saznali su što je azbuka, kako se zovu pojedina glagoljčka slova te da postoji uglata i obla glagoljica. Slušali su i o prvim spomenicima, kao što su Bašćanska ploča i prva hrvatska tiskana knjiga – Misal po zakonu rimskog dvora.

Učenici su zatim dobili listiće sa slovima glagoljice i latinice, proučavali su razliku te učili kako se u glagoljci pišu brojevi. Rješavali su i listić učiteljice  Martine Valec-Rebić na kojem su morali ukrasiti inicijal svoga imena, napisati svoje ime i prezime glagoljicom te riješiti osmosmjerku s pojmovima vezanim uz glagoljicu.

Učenice 8. d i 8. e pod vodstvom učiteljice Gordane Podravec krenule su s pripremama za obilježavanje Dana broja pi. Povezale su 22. veljače, Dan hrvatske glagoljice, i 14. ožujka, Dan broja pi, tako što su glagoljicom prikazale znamenke tog popularnog broja. Poslužile su se priručnikom učiteljice Martine Valec-Rebić Glagoljica za osnovce kako bi ispravno pisale glagoljicom. Da bi svima bilo jasno o čemu se radi, ispod svakog slova i znamenke nalazi se „prijevodˮ. Sve sudionice na izradi plakata bile su jako zadovoljne rezultatima, a plakat je izložen na hodniku škole.

 

Znate li da je Hrvatski sabor 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva? Toga je datuma 1483. godine tiskana prva knjiga na hrvatskome jeziku „Misal po zakonu rimskoga dvoraˮ, prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Ova hrvatska inkunabula tiskana je 28 godina nakon Gutenbergove Biblije i važan je dokaz toga da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito društveno, gospodarski i kulturno razvijen narod.

Proglašenje toga Dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje želeći popularizirati jedno od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture te važan simbol hrvatskog i nacionalnog identiteta po kojem je Hrvatska jedinstvena i prepoznatljiva u svijetu. Hrvatska glagoljica, uglatog tipa, poseban je tip glagoljice koja se razvijala od 13. stoljeća na području Hrvatske, odnosno hrvatskom govornom području i upravo se zato smatra hrvatskom.

www.sabor.hr

 

Tekst: Lea Štragelj, 8. r.
Fotografije: Ana Andrić, prof.; Romana Erhatić, prof.;
Martina Iveković, prof., Leon Pukec, 7. d

Povezani članci
EUROPSKI PROJEKT
Rad s nadarenim učenicima

U našoj se školi od lipnja ove godine provodi europski projekt pod nazivom „Encouraging and developing gifted kids for more advanced Read more

GABRIJEL BOŽIĆ
Osvojio čak tri prve nagrade na gitarističkim natjecanjima

Gabrijel Božić iz 5. b razreda jedan je od uspješnih učenika koji pohađaju našu školu. Uz redovnu nastavu trenira nogomet Read more