PRVO DJEČJE GRADSKO VIJEĆE
Ivan, Ana-Marija i Dunja prvi dječji vijećnici

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ivan, Ana-Marija i Dunja prvi dječji vijećnici

Ivan Vujčetić, Ana-Marija Vuković i Dunja Kudeljnjak predstavnici su naše škole u prvom Dječjem gradskom vijeću Grada Križevaca

Na izborima održanim 6. studenog u križevačkim osnovnim školama izabrani su vijećnici 1. saziva Dječjeg gradskog vijeća. Iz svake osnovne škole izabrana su tri učenika i jedan učenik Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

U Dječje gradsko vijeća izabrani su Karlo Crnčić iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Marko Jukić, Ines Kašik i Tin Tepeš iz Osnovne škole „Vladimir Nazor”, dok su iz naše škole u vijeće ušli Ivan Vujčetić, Ana Marija Vuković i Dunja Kudeljnjak.

Mandat članova traje dvije godine, ograničen je završetkom osnovnoškolskog obrazovanja. U roku od dva tjedna održat će se prva sjednica Dječjeg gradskog vijeća na kojoj će dječji vijećnici izabrati dječju gradonačelnicu ili dječjeg gradonačelnika.

Izbori su provedeni tako da je najprije svako razredno odjeljenje odabralo svog predstavnika. Zatim su na općim izborima petaši birali između kandidata petih razreda, šestaši između kandidata šestih razreda, sedmaši između kandidata sedmih razreda, jedino su učenici osmih razreda mogli birati bilo kojeg kandidata. Grad Križevci je osigurao kandidacijske liste, biračke listiće te glasačke kutije kako bi izbori bili što sličniji izborima na kojima sudjeluju odrasli.

– Drago mi je što su mene izabrali za gradsku vijećnicu, to znači da prijatelji vjeruju u mene. Moje ideje za poboljšanje života djece u gradu jesu da se na gradskome stadionu napravi teren za odbojkašice ili da se poboljša stari teren, mislim da bi onda bilo više članova, zatim da u nekim selima naprave novu cestu, na primjer kod nas u Gračini cesta do Križevačke Poljane je grozna, neka nadodaju nova igrališta ili neka preurede postojeća. Znam da bi neka djeca željela u Križevcima imati igraonicu, ali onu s računalima. Imam još ideja za poboljšanje života djece, ali mislim da su ove za početak najvažnije. – otkrila je novoizabrana vijećnica Ana Marija Vuković, 6. r.

Tekst: Leon Cerovec, 5. r.
Fotografije: Romana Erhatić, prof.

Povezani članci