DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Odgoj za bolju i pravedniju budućnost

napisao Izvor Osmodec Urednik

Odgoj za bolju i pravedniju budućnost

Učenici su učeći o holokaustu čitali ulomke tekstova, interpretirali ih, izrađivali straničnike s citatima Anne Frank, analizirali pisane i slikovne povijesne izvore, crtali te sadili lukovice žutih šafrana

Učenici 6. c posadili su lukovice šafrana u znak sjećanja na žrtve holokausta

Protekli je tjedan u našoj školi na satima povijesti i hrvatskog jezika bio u znaku obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Ovaj smo se put usmjerili na sudbinu djece tijekom holokausta.

Naime, naša škola već tradicionalno sudjeluje u međunarodnom projektu pod imenom Projekt Šafran (The Crocus Project) u koji se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta. Irska zaklada za obrazovanje o holokaustu opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se sade u jesen u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u holokaustu. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja. Nositelji ovog projekta ove su godine učenici 6. c razreda pod vodstvom učiteljice povijesti Vedrane Rađe. U ponedjeljak, 16. prosinca učenici su sa svojom učiteljicom posadili lukovice žutog šafrana. S obzirom na građevinske radove na školskoj zgradi ove zime, lukovice su posadili u učionici geografije.

Šafrani samo što nisu procvali, a temu djece u holokaustu provukli su kroz razne aktivnosti. Učenici su uz usmjeravanje učiteljica Martine Iveković, Nine Drakulić i Vedrana Rađe čitali ulomke tekstova, interpretirali ih, izrađivali straničnike s citatima Anne Frank, analizirali pisane i slikovne povijesne izvore, crtali i sadili lukovice žutih šafrana. Rezultate njihova rada možete vidjeti u videu.

Tekst: Vedrana Rađa, prof.
Video: Vedrana Rađa, prof.
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.; Martina Iveković, prof.

Povezani članci