Top
DogađanjaŠkolska godina 2022./2023.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Odgoj za bolju i pravedniju budućnost

Odgoj za bolju i pravedniju budućnost

Učenici su učeći o holokaustu čitali ulomke tekstova, interpretirali ih, izrađivali straničnike s citatima Anne Frank, analizirali pisane i slikovne povijesne izvore, crtali te sadili lukovice žutih šafrana

Učenici 6. c posadili su lukovice šafrana u znak sjećanja na žrtve holokausta

Protekli je tjedan u našoj školi na satima povijesti i hrvatskog jezika bio u znaku obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Ovaj smo se put usmjerili na sudbinu djece tijekom holokausta.

Naime, naša škola već tradicionalno sudjeluje u međunarodnom projektu pod imenom Projekt Šafran (The Crocus Project) u koji se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta. Irska zaklada za obrazovanje o holokaustu opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se sade u jesen u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u holokaustu. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja. Nositelji ovog projekta ove su godine učenici 6. c razreda pod vodstvom učiteljice povijesti Vedrane Rađe. U ponedjeljak, 16. prosinca učenici su sa svojom učiteljicom posadili lukovice žutog šafrana. S obzirom na građevinske radove na školskoj zgradi ove zime, lukovice su posadili u učionici geografije.

Šafrani samo što nisu procvali, a temu djece u holokaustu provukli su kroz razne aktivnosti. Učenici su uz usmjeravanje učiteljica Martine Iveković, Nine Drakulić i Vedrana Rađe čitali ulomke tekstova, interpretirali ih, izrađivali straničnike s citatima Anne Frank, analizirali pisane i slikovne povijesne izvore, crtali i sadili lukovice žutih šafrana. Rezultate njihova rada možete vidjeti u videu.

Tekst: Vedrana Rađa, prof.
Video: Vedrana Rađa, prof.
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.; Martina Iveković, prof.

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.