ŠKOLSKO VRTLARSTVO
Učenici izradili vrt začinskog bilja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učenici izradili vrt začinskog bilja

Učiteljica Sanja Vujić s učenicima sedmog i četvrtog razreda napravila je predivan spiralni vrt začinskog bilja na zelenoj površini uz južno krilo školske zgrade

Marljive ruke učenika 7. b i 7. c razreda uz vodstvo učiteljice Sanje Vujić napravile su spiralu od zemlje i cigle, a danas su u sadnji začinskoga bilja sudjelovali učenici 4. b razreda i asistentica Silvija Pokos. Učenici su posadili bosiljak, ružmarin, smilje, lavandu i mnoge druge začinske i ljekovite biljke. Daščice s natpisima bilja izradio je asistent Jasmin Ibrahimagić pomoću lemilice za prirografiju.

‒ Ideju za izradu začinske spirale dobila sam na edukaciji „Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja” koju sam pohađala prije nekoliko godina u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu. Tada smo Jasmin Ibrahimagić i ja napravili jednu manju spiralu u Velikom Ravnu, također povodom Dana škole. Pošto mi je velika želja uspostaviti školski urbani vrt za uzgoj začinskog bilja, učinilo mi se da je sad pravi čas. – rekla je učiteljica Vujić.

Začinsko bilje moći će se koristiti na različite način.

‒ Cilj ovakvog projekta izrade začinske spirale je poučiti učenike istinskim vrijednostima u području vrtlarstva te ukazati na pozitivne prednosti domaćeg uzgoja povrća i biljaka, time i zdrave prehrane i poučiti ih obrađivanju i oblikovanju školskog urbanog vrta prema načelu ekološke poljoprivrede i održivog razvoja, odnosno permakulture. Od uzgojenog začinskog bilja radit ćemo sokove, sušiti biljke za čaj, izrađivati mirisne vrećice, sapune i ostale druge predmete. – objasnila je učiteljica Vujić.

Tekst: Dunja Rebić, 4. r.
Fotografije: Sanja Vujić; MVR

Povezani članci