Top
Školska godina 2016./2017.Svijet oko nas

STEM REVOLUCIJA
Uče o tehnologijama budućnosti

Uče o tehnologijama budućnosti 

U našoj školi učenici kao izvannastavnu aktivnost mogu odabrati robotiku i  grupu mladih elektroničara, gdje se uči o BBC micro:bit tehnologiji i Mbot robotima uz učitelje Marijana Ivanovića i Božidara Čordaša

Robotika je u našoj školi uvedena zahvaljujući Inovatorskom društvu „Marcel Kiepach”. Vodi je učitelj tehničke kulture Marijan Ivanović, a bave se programiranjem robota i njihovim upravljanjem.

Kako naši robotičari trenutno nemaju vlastitu opremu, uključili su se u projekt Croatian makers liga, u kojemu su sudionici dobili robote na posudbu, a ako osvoje dovoljno bodova na natjecanjima, dobit će ih u trajno vlasništvo.

– Učenici se natječu u dvije kategorije – od 1. do 5. razreda te od 6. do 8. razreda. Mlađa dobna skupina već se natječe u četvrtom kolu, a potrebno ih je odraditi pet da bi roboti postali naše trajno vlastištvo. – objasnio je učitelj Ivanović.

Mladi elektroničari

Da bi se robotom moglo upravljati, potrebno je znanje programiranja BBC micro:bita, tehnologije koja bi u budućnosti mogla zamijeniti računala. Kako se programira na micro:bitu naše učenike na grupi mladih elektroničara poučava Božidar Čordaš iz Inovatorskog društva „Marcel Kiepach”, koje je opremu osnovnim školama nabavilo putem nacionalnog projekta Croatian Makers Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba, a u suradnji s križevačkom udrugom P.O.I.N.T.

– Cilj je osim zabave i to da pokažemo kako djecu ne zanima samo igranje nogometa, ples, recitiranje i ono što im se dosad nudilo, nego i moderne tehnologije. Djeca nemaju priliku dobiti ovakve stvari često u ruke jer su prilično skupe. – smatra Božidar Čordaš.

Tekst i fotografije: Elena Miklečić, 8. r.
Povezani članci
RECENZIJE KNJIGA
Čitajte Josipove recenzije na krizevci.info

Josip Martinčić, bivši učenik naše škole, danas student književnosti u Londonu, od rujna će pisati recenzije knjiga za portal krizevci.info. Read more

DESET GODINA KRIŽEVAČKIH GLAGOLJAŠA
Glagoljamo, dakle jesmo

Ove godine slavimo desetu godišnjicu postojanja glagoljaša u našoj školi zbog čega smo odlučili glagoljicu staviti kao glavnu temu