SVESTRANA I VRIJEDNA PIA SERTIĆ
Nema područja u kojemu Pia ne zasja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nema područja u kojemu Pia ne zasja

Pia Sertić, učenica 8. a razreda naše škole, prošlih je godina nizala iznimne rezultate na mnogim natjecanjima i projektima. Vrlo je svestrana i aktivna. Uspješna je atletičarka, a donedavno je trenirala i gimnastiku. Pohađa Glazbenu školu Alberta Štrige i školu stranih jezika Nika. Voli kemiju, biologiju, jezike i matematiku. S obzirom na sve njezine uspjehe i kvalitete, zaslužila je da je predstavimo.

Svestrana i vrijedna Pia Sertić

 

Od malih nogu u sportu

Pia se od malena bavi sportom. Počela je odlaskom na gimnastiku, a kasnije je krenula i na atletiku.

– Kada sam imala tri godine, na jednom me rođendanu vidio trener jednog kluba kako sam se penjala na drvo. Vidio je da imam snage, stoga je predložio mojim roditeljima da me upišu na gimnastiku. Rekao je da imam velikih potencijala i talenta pa sam tako, zahvaljujući mojim roditeljima koji su se žrtvovali za mene svaki tjedan i vozili me u Zagreb, krenula na gimnastiku. – ispričala je Pia.

Pia je odabrala Zagrebački klub KRG Leda kao početak svojeg sportskog života jer u Križevcima nije bilo gimnastičkih klubova. Najprije je krenula na sportsku gimnastiku gdje je bitna snaga, a kasnije, kada je napunila osam godina, odlučila se prebaciti na ritmičku gimnastiku, elegantniji sport, spoj gimnastike i plesa. Pia je ritmičku gimnastiku trenirala s još nekoliko prijateljica s kojima se i natjecala jer je ritmička gimnastika timski sport. Zajedno su osvojile 6. mjesto na međunarodnom natjecanju u Poreču i 3. mjesto na državnom natjecanju.

Kao i gimnastiku, Pia je atletiku započela trenirati na sličan poticaj. Na školskom krosu vidio ju je trener i predložio Pijinim roditeljima da je upišu na atletiku jer ima velik talent. Tako je Pia s devet godina započela novo poglavlje svog sportskog života. Trenira u Atletskom klubu Križevci, najprije joj je trenerica bila Anja Šimunčić, a prošle je godine započela trenirati s križevačkim olimpijcem Brankom Zorkom. Oni ju pripremaju za značajnija natjecanja, a već je postigla izvanredne rezultate. Pia je bila sedma u državi na tisuću petsto metara, druga na tisuću metara i dva kilometara u Ligi sjever, prva na pet kilometara u Križevačkoj osmini, treća na osamsto metara i prva na državnom natjecanju na šesto metara. Bila je prva na školskom i županijskom krosu ove godine sa svojom školskom ekipom, no na državnom natjecanju, nažalost, nije nastupila jer je imala ozljedu trtice.

Pijina su disciplina srednje pruge. To su, naprimjer, šesto metara, kilometar, tisuću petsto metara, dva kilometara i sl.

– Nažalost, ove sam godine odustala od treniranja gimnastike. Gimnastiku sam trenirala ekipno, a u atletici samostalno postižem bolje rezultate. Opuštenija sam i zadovoljnija u treniranju atletike. – istaknula je Pia.

Jezici i glazba idu joj kao od šale 

Osim u sportu, Pia je aktivna i u drugim područjima. Voli jezike, stoga je u prvom razredu krenula u Školu stranih jezika Nika. Najprije je učila talijanski i engleski, a kasnije i njemački. Od njemačkog je jezika odustala ove godine, dok je nastavila pratiti nastavu talijanskog jezika u grupi. Prošle je godine počela pohađati privatne sate naprednog engleskog zato što je prije dvije godine postigla velike uspjehe na međunarodnom natjecanju Hippo – došla je do polufinala svjetskog te finala europskog natjecanja.

Također, Pia pohađa Glazbenu školu Alberta Štrige. Na poticaj svoje majke, koja je pjevačica u zboru Hrvatskog narodnog kazališta, kao petogodišnjakinja krenula je u glazbeni vrtić. Kasnije je odlučila upisati početnički program za flautu, a zatim je nastavila svirati i pratiti nastavu u osnovnoj glazbenoj školi.

– Kada sam bila 3. razred flaute, moja me nastavnica flaute pitala želim li ići na natjecanje. Željela sam ići, ali nekako mi nitko nije rekao da moram naučiti napamet cijeli program. Svirala iz nota pa nisam mogla proći dalje, zato sam neko vrijeme pustila glazbenu sa strane. Roditelji su me jednom odveli na koncert Emanuela Pahuda u Dvoranu Vatroslava Lisinskog pa sam opet pronašla ljubav prema glazbi. Ove ću godine pokušati ispočetka jer se s učiteljicom pripremam za natjecanje u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. – s osmjehom tumači Pia.

Pia, također, svira i klavir jer se priprema za srednju glazbenu školu. Nastupa na raznim koncertima, a prošle se godine uključila i u gradski puhački orkestar.

Svestrana i u školi 

Pia je vrlo aktivna u školi. Sudjelovala je na Večeri matematike još od prvog razreda. Od drugog je razreda sudjelovala na međunarodnom natjecanju Klokan. Osobito se istaknula u četvrtom razredu kad je na božićnoj predstavi naše škole igrala glavnu ulogu – Klaru u Orašaru.

U šestom je razredu s ostalim kolegama iz razreda osvojila 1. nagradu na videonatječaju Vijeća Europe u Strasbourgu o dječjim pravima My Rights, My Voice. U sedmom je razredu sudjelovala na raznim natjecanjima. Iskušala je svoje znanje iz kemije, biologije, geografije i hrvatskog jezika. S kolegicama iz razreda sudjelovala je na međuopćinskom LiDraNu gdje su izvele recital Hvalospjev ljubavi. Iste je godine Pia glumila glavnu ulogu na Karnevalu životinja, priredbi za Dan naše škole. Nastupila je u plesnoj točki u predstavi 500 ljeta Judite povodom 500. obljetnice objavljivanja toga djela Marka Marulića.

Pia se i u školi rado uključuje u sportske aktivnosti. U petom je razredu s kolegicama iz razreda sudjelovala na državnom natjecanju iz plesa, gdje su osvojile 3. mjesto. Prošle je godine sudjelovala na istom natjecanju s Ines Čevisek i Dorom Devčić. Od šestog razreda sudjeluje na natjecanjima iz atletike i krosa te je svake godine s ekipom iz škole došla do državnog natjecanja.

Što se tiče glazbenih nastupa unutar škole, Piji je glazbena škola velika pomoć. Prije dvije je godine sudjelovala na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s tadašnjim 7. d razredom. Zajedno su odsvirali skladbu He’s a Pirate, a Pia je svirala flautu. Osvojili su prvu nagradu. Prošle je godine s istim razredom i na istom natjecanju nastupala kao dio Orffova orkestra, a svirali su popularnu skladbu Mamma Mia. Također, iste je godine sa svojim razredom, tadašnjim 7. a, nastupala kao dio Orffova orkestra, a svirali su Pjesmu ohrabrenja koju je napisala učenica Magdalena Božić. U oba su nastupa osvojili prve nagrade. Uz Grupu ljubitelja glazbe Pia je sudjelovala na Susretima đaka glazbenjaka od šestog razreda.

– Smatram ovakve nastupe kao izvrsne prilike za stjecanje novih iskustava i razvijanje talenata koje imam. Volim glazbu i uživam u muziciranju. – objasnila je Pia.

Sada, u osmom razredu, Pia se priprema za nekoliko natjecanja. Odlučila je sudjelovati na natjecanjima iz biologije, kemije, engleskog i hrvatskog jezika te matematike. Priprema se za LiDraNo (pojedinačni nastup u dramsko-scenskoj kategoriji) te za 2. kolo Atom lige na kojoj je, s Magdalenom Ištok i Emom Doskočil, već završila 1. kolo. Najnoviji joj je uspjeh osvojeno prvo mjesto na prvom pub kvizu za učenike osnovnih škola, koji se održao u prosincu 2023.

I na kraju nas je zanimalo što Pia planira za budućnost. Voljela bi upisati prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednju glazbenu školu Alberta Štrige. I dalje se planira posvetiti atletici, čak može zamisliti sebe kao profesionalnu atletičarku jednog dana. Također,  voljela bi raditi nešto povezano s medicinom jer voli biologiju, kemiju i matematiku. I flaute se ne bi željela odreći, no glazbu ipak vidi kao jedan od svojih hobija. S obzirom na Pijinu svestranost sigurno joj neće biti lako odabrati, no uvjereni smo da će u bilo čemu što odabere biti uspješna, kao i dosad. 

 

Tekst: Magdalena Božić, 8. a
Fotografije: iz Pijina albuma

Povezani članci