TERENSKA NASTAVA
Glagoljaši i novinari u Zagrebu 

napisao Izvor Osmodec Urednik

Glagoljaši i novinari u Zagrebu 

Muzej čokolade i film o Spider-manu oduševili su članove Novinarske družine i Križevačkih glagoljaša, a ni šetnju Zagrebom i obilazak znamenitosti nije im pokvarila vrućina 

Povijest čokolade seže do naroda Maja, naučili su učenici u Muzeju čokolade

Članovi izvannastavnih grupa Novinarske družine i Križevačkih glagoljaša pod vodstvom učiteljice Martine Valec Rebić bili su u petak 16. lipnja na terenskoj nastavi u Zagreb. Putovali su vlakom, što je nekim učenicima bilo prvo putovanje tim prijevoznim sredstvom. Po dolasku u Zagreb plan je bio pogledati Bašćansku ploču u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), međutim zgrada je oštećena u potresu i razgledavanje spomenika nije moguće. Podsjetimo, Bašćanska ploča je starohrvatski spomenik napisan na glagoljici oko 1100. godine. Pronađena je 1851. godine u crkvi sv. Lucije kod Baške na otoku Krku i u Zagrebu je samo na „čuvanju i skrbi”.

 Sljedeće odredište bio je Muzej čokolade u Varšavskoj ulici 5. Tamo su naučili sve o povijesti čokolade koja seže do drevnih Indijanaca Južne i Srednje Amerike. Također su učili i o proizvodnji čokolade tijekom povijesti pa sve do danas. Saznali su da se čokolada dobiva od zrna kakaovca koje je jako, jako gorko, ali uz dodavanje šećera, mlijeka, začina i raznih drugih namirnica dobije se ukusna čokolada, koju su učenici imali prilike i probati. Naravno, to je bio najbolji dio posjeta Muzeju čokolade.

Na putu do kina šetali su gradom, fotografirali se kraj fontana, a posebno ih se dojmio Trg kralja Tomislava, koji je posvećen prvom hrvatskom kralju. Stali su i pokraj zagrebačke katedrale koja je također oštećena u potresu i oko tornjeva su postavljene skele.

U kinu su gledali animirani film Spider-Man – putovanje kroz Spider-svijet. Naravno, uz kokice. Crtić je trajao dva i pol sata, ali je bio zabavan i vrijeme je brzo prošlo. Učenici su se zadovoljni i obogaćeni novim znanjima vratili kući.

Tekst: Arianna Crnčić, 5. r.
Fotografije: MVR

 

Povezani članci