TERENSKA NASTAVA
Posjet meteorološkoj postaji 

napisao Izvor Osmodec Urednik

Posjet meteorološkoj postaji 

Učenici 3. b i 3. c posjetili su 12. studenoga meteorološku postaju u Križevcima

1

Učenici promatraju higrograf, uređaj za mjerenje vlažnosti zraka

Dočekao ih je djelatnik postaje, gospodin Darko. Od njega su doznali da meteorološka postaja služi za  meteorološka  promatranja.

Najprije su upoznali  meteorološku kućicu. U njoj  su smješteni termometri koji mjere temperaturu zraka i  higrograf koji služi za mjerenje vlažnosti zraka. Vidjeli su i  vjetrokaz, instrument za određivanje smjera vjetra. Zatim su pogledali  i kišomjer.

‒ Kišomjer je obična valjkasta posuda sa otvorom na vrhu, u koju pada kiša ili snijeg. Padaline se slijevaju kroz otvor u kanticu na dnu, oko koje se nalazi zatvoreni prostor kako bi se spriječilo isparavanje vode. Nakon toga voda iz kantice se izlije u menzuru sa staklom i očitava se količina padalina ‒ rekao je gospodin Darko.

2

Uređaj za mjerenje količine isparene vode

Vidjeli su i veliku posudu napunjenu vodom u kojoj se nalazi uređaj za mjerenje količine isparene vode. Pokraj posude smješteni su živni termometri. Gospodin Darko rekao im je da njima mjerimo temperaturu tla na 2, 5, 10, 20, 30,50 i 100 cm dubine. Mjerenje se obavlja tri puta dnevno.

Upoznali su i barograf , instrument koji automatski  bilježi tlak zraka. Na kraju su se  u grupama po nekoliko učenika  popeli na galeriju gdje su upoznali heliograf. Heliograf je uređaj koji bilježi količinu energije što je prima Zemlja sa sunčevim zrakama na određenom mjestu. Taj instrument ima kuglu koja žari (prži) papirnu vrpcu, pa se onda po užarenju na toj vrpci očitava vrijeme osunčavanja. Jednu takvu vrpcu ponijeli su sa sobom u razred.

3

Vrpca za heliograf, uređaj koji bilježi količinu sunčeve energije što je prima Zemlja

Tekst i fotografije: Suzana Balić

Povezani članci