TERENSKE NASTAVE
Na putovanju se najviše nauči

napisao Izvor Osmodec Urednik

Na putovanju se najviše nauči 

Učenici nižih razreda bili su na terenskoj nastavi s koje su se vratili obogaćeni novim znanjima i iskustvima

Krašograd

Učenici 1. a i 2. b razreda sa svojim učiteljicama Anđelkom Balić i Brankicom Salopek bili su na terenskoj nastavi 27. travnja u Krašogradu. Program je započeo upoznavanjem i razgledavanjem imanja vožnjom u veselom vlakiću Kraš Express, a nastavio se mnoštvom zabavnih, ali i edukativnih aktivnosti. Učenici su naučili kako se muze mehanička kravica, natjecali se u potezanju konopa i skakanja u vrećama, pokazali svoje akrobatske vještine na trampolinu i napuhancu, razvili svoje detektivske sposobnosti u potrazi za kovčegom u kojem se skriva slatko blago i dr. Obišli su dječji zoološki vrt i upoznali osnovne vrste domaćih životinja, kao i radionicu „Od polja do stola” gdje su od tijesta oblikovali noja.

rhdr

 

Županija – Koprivnica, Hlebine, Molve i Đurđevac

Učenici PŠ Vojakovac, PŠ Križevačka Poljana i 3. r. matične škole s učiteljicama Draženkom Pušić, Ivanom Ferčec, Lucijom Martinčić, Jasnom Bratić i Snježanom Butković bili su 25. travnja u obilasku naše županije. U Koprivnici ih je primio zamjenik župana Ratimir Ljubić. Nakon Koprivnice posjetili su Hlebine i Molve. U Đurđevačkim pijescima dočekali su ih predstavnici Šumarija Đurđevac i Koprivnica te ih upoznali sa značajkama „hrvatske  Sahare”. Počašćeni su ručkom u Lovačkom domu. Nakon ručka krenuli su prema Starom gradu Đurđevac i Zoološkom vrtu te Posjetiteljskom centru.  Obilazak županije završio je u koprivničkom Mc Donald’su.

Županiju su 21. travnja obišli i učenici 3. b, 3. c i 4. a sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Josipom Rabadžija i Katarinom Harča Sinković. Posjetili su ured župana i Muzej prehrane u Koprivnici, Galeriju Josipa Generalića u Hlebinama, Posjetiteljski centar i Hrvatsku Saharu u Đurđevcu, Đurđevačke peske te se  na kraju zasladili u restoranu McDonald’s.

Šuma i travnjak

Učenici 4. b i 4. c razreda obišli su 4. svibnja sa svojim učiteljicama Natašom Majnarić i Sandrom Maurović obližnji travnjak, livadu i šumu na Malom Potočecu. Prikupljali su biljke travnjaka, šumske biljke, određivali strane svijeta pomoću mahovine, godova i mravinjaka, mjerili opseg debla i udaljenost od stabla do stabla. Odmor su pronašli na vidikovcu s pogledom na Križevce.

U šumi su zapisivali vrstu drveća, procjenjivali visinu odabranog stabla, mjerili su i crtali tlocrt krosnje, mjerili opseg debla u centimetrima i odredivali starost stabla. Crtali su otisak i obris lista i kore stabla. Na travnjaku su u skupinama postavili  kartonsku kutiju bez otvora i dna te unutar okvira su brojali broj biljaka, prepoznavali su vrstu biljaka. Skupljali su ljekovite biljke (trputac, maslacak, mentu, stolisnik) te djetelinu,  kiselicu, tratinčice i ivančice. Biljke će  osušiti i izraditi herbarij.

 

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: učiteljice Brankica Salopek, Anđelka Balić, Draženka Pušić,
Suzana Balić, Sandra Maurović, Nataša Majnarić

Povezani članci