DRŽAVNA SMOTRA LIDRANO
Bilo je to nezaboravno iskustvo

napisao Izvor Osmodec Urednik

Bilo je to nezaboravno iskustvo 

Lana Srbljinović sudjelovala je s profesoricom Danijelom Zagorec na državnoj smotri Lidrano u Vodicama. Pročitajte njezin osvrt!

Lana s mentoricom Danijelom Zagorec

Državna smotra Lidrano održavala se u Vodicama od 24. do 26. travnja. Bili smo smješteni u Hotelu Imperial, a ja sam bila u sobi s dvjema djevojkama iz moje županije. Sudjelovala sam sa svojim literarnim radom pod nazivom „Ograda”. Nakon pročitane lektire „Duga” učiteljica i ja raspravljale smo o motivima samoće koji se pojavljuju u pripovijetki te smo zaključile da bi bilo odlično napisati tekst o sličnoj temi. Moj tekst govori o  trešnji koja, nakon što vlasnici podignu ogradu, postaje povučenija i tužnija jer ju više nitko neće moći vidjeti i diviti joj se kao prije. Tekst je napisan u prenesenom  značenju jer se i mi ljudi možemo poistovjetiti s trešnjom i biti u njezinoj ulozi. Često oko sebe imamo neku ogradu koja nam brani nešto učiniti ili… nas ipak štiti.

U Vodice smo stigli 24. travnja u popodnevnim satima, a otvorenje Lidrana bilo je u 20 sati. Na otvorenju su nastupili učenici u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa. Sljedećeg se dana održavao okrugli stol za literarne i novinarske radove s članovima državnog povjerenstva. Bilo mi je drago vidjeti i upoznati književnike čije knjige volim čitati. Na okruglom stolu za učenike i mentore podijeljeni su zbornici i književnici su se predstavili, a na okruglom stolu za učenike bili smo podijeljeni u skupine, a svaku je predvodio jedan član povjerenstva. Moju je grupu predvodio književnik Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika. U razgovoru, tijekom trajanja okruglog stola, morali smo reći kako smo došli do ideje te pročitati uvode naših tekstova, a ostali u grupi trebali su reći svoje mišljenje. Bilo mi je zanimljivo čuti kako neki već planiraju pisati, a neki učenici već i pišu svoje romane. Poslije toga imali smo slobodnog vremena koje smo iskoristili za druženje, a malo kasnije održavala se radionica za nas literate pa smo imali priliku postavljati razna pitanja književnicima. Drago mi je što sam saznala ponešto o njima i o njihovom pisanju.

Poslije podne gledali smo scenske nastupe, skupne i pojedinačne. Zadnjeg dana održavao se okrugli stol za scenske nastupe, a mi ostali imali smo slobodnog vremena do zatvaranja pa smo  moja prijateljica iz Koprivnice i ja odlučile malo prošetati i počastiti se sladoledima.

Na zatvaranju su pročitani literarni i novinarski radovi, a program su obogatili i  odabrani scenski nastupi. Smotra se zatvorila u 13 sati te smo puni dojmova krenuli kući. Bilo mi je jako drago sudjelovati na državnoj smotri i upoznati nove prijatelje iz svih dijelova Hrvatske. Jedno vrlo nezaboravno iskustvo za koje sam iznimno zahvalna svojoj mentorici, profesorici Danijeli Zagorec koja mi je dala odlične smjernice pisanja i mnoštvo ideja.

Tekst: Lana Srbljinović, 8. r.
Fotografije: Danijela Zagorec, prof.

Povezani članci