Top
Kultura

TJEDAN S VESNOM PARUN
Osmaši obilježili stoti rođendan slavne književnice

Osmaši obilježili stoti rođendan slavne književnice

O velikoj hrvatskoj pjesnikinji i njezinu stvaralaštvu svašta su naučili učenici 8. c razreda sudjelujući s profesoricom Anom Andrić u projektu „Tjedan s Vesnom Parun”

Pano posvećen Vesni Parun

Povodom obilježavanja 100. obljetnice života i stvaralaštva Vesne Parun ,,Vesni s ljubavlju” u organizaciji Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, 8. c razred naše škole pod vodstvom profesorice Ane Andrić priključio se obilježavanju provodeći „Tjedan s Vesnom Parun”. Učenici su jedan tjedan sve sate posvetili književnici, a započeli su pitanjem: Što znam o Vesni Parun? Odgovor je uglavnom bio negativan, prepoznavali su ime, negdje su ga čuli, no nisu znali gdje. Većina nije znala ništa o njezinu stvaralaštvu, a nakon što su pogledali dokumentarni film Roberta Knjaza koji je učenicima bio iznimno zanimljiv, pisali su pisma spisateljici.

Sljedeći zadatak bio im je proučiti pjesme Vesne Parun, potražiti zbirke njezine poezije, a onda ilustrirati jednu njezinu pjesmu te ju predstaviti na satu i pročitati poeziju. Njihovi radovi objavljeni su u digitalnoj knjizi.

Također, na panou ispred zbornice izloženi su podatci o životu ove velike književnice te njezini stihovi s učeničkim ilustracijama. U njihovoj izradi sudjelovali su svi učenici 8. c razreda, a izloženi su radovi Sare Pičak, Gabriele Ljatifi, Eve Hodić, Lea Majhena, Petra Dudeka, Luke Pavičića, Tomislava Puškara, Ksenije Bukovčan, Luke Lackovića, Sunčice Habdija, Marka Kroga, Antee Lobrović, Dorijana Žganeca i Petra Crnčića.

– Tijekom projekta „Tjedan s Vesnom Parun” učenici su saznali pojedinosti o životu Vesne Parun, koji je bio obilježen bolestima i tragedijama, pročitali su veći broj njezinih pjesama, čija je vrijednost često bila umanjivana, te zagrebli o površinu mora stvaralaštva koje je iza sebe ostavila ova velika književnica. – istaknula je profesorica Andrić.

Tekst i fotografije: Klara Mihalić, 6. r.

Povezani članci
DOČEK ZA PRVAŠIĆE
Dobro došli, prvaši!

U novoj sportskoj dvorani održana je 5. rujna vesela priredba za novu generaciju prvašića

OLIMPIJADA ČITANJA
Pročitali 864 knjiga tijekom ljeta

U prvoj križevačkoj Olimpijadi čitanja sudjelovalo je 15 učenika naše škole, od kojih su Petra Knežević, Lana Bedoić i Lana Read more