TJEDAN ZDRAVE HRANE
Praktično uvježbavali znanja o zdravoj prehrani

napisao Izvor Osmodec Urednik

Praktično uvježbavali znanja o zdravoj prehrani 

Učiteljica Sandra Poje sa svojim je učenicima održala tjedan zdrave hrane, tijekom kojeg su različitim aktivnostima praktično utvrđivali teoretska znanja o zdravoj hrani

Palačinke s domaćim pekmezom vrlo su ukusne, a i zdrave ako su od integralnog brašna.

U periodu od 30. siječnja do 3. veljače u 2. c razredu učenici su iz prirode i društva učili što je pravilna i zdrava prehrana i kako to utječe na njihovo zdravlje. Da ta spoznaja ne ostane samo u teoriji, imali su Dan zdrave hrane, a taj dan se na kraju pretvorio u tjedan.

Bili su podijeljeni u nekoliko skupina. Neki su donijeli svježe sireve, sušene sireve i prgice, drugi zobene pahuljice s voćnim jogurtima, treći palačinke rađene od integralnog brašna, četvrti razne mliječne namaze koje su mazali na integralne kruhove, peti su radili voćnu salatu. Učenici su kao veliki baratali noževima i veselo prionuli poslu. Izrezivao se sir, mazao se namaz na kruh, radila voćna salata, premazivale se palačinke domaćim pekmezima od šljiva, jabuka, šumskog voća… Bili su jako marljivi. Nakon toga svaki je učenik obilazio sve stolove i sve su mogli jesti. Bilo je dosta učenika koji su stvarno sve isprobali.

Izrada voćne salate.

Zdrava se hrana kupuje na tržnici

Sljedeći dan su išli na tržnicu da upoznaju i ostalo voće i povrće. Prodavači i prodavačice su ih jako lijepo primili i pomogli im da zapišu sve što im treba za nastavu matematike, hrvatskog jezika i prirode i društva. Učenici su bili podijeljeni u skupine brokulica, krumpirko, mrkvica, sireki i lukići. Svaka skupina je imala poseban zadatak. Učenici su vrijedno zapisivali cijene, vrstu voća i povrća. Zajedno su anketirali prodavača meda i saznali su sve o propolisnim kapima, vosku i vrstama meda. Saznali su i od prodavačice čajeva kakvih sve čajeva ima, za koje bolesti i od kojih biljaka su napravljeni. Kod baka sa sirevima su otkrili kako izgleda maslac koji nije kupljen u trgovačkim centrima, svježi sir i druge vrste sireva. Puni saznanja su se vratili na nastavu. Izradili su plakate o novim saznanjima.

Nova saznanja o voću i povrću stekli su na tržnici.

Školski kuhar ispekao slasne zdrave kolače

Na kraju tjedna u razred nam je stigao i naš školski kuhar Dean Stovrag koji nam je ispekao i donio muffine od mrkve. Učenici su ih prvo čudno gledali, ali kada su ih probali, bili su oduševljeni! Tražilo se i više nego što ih je i bilo. Saznali su od našeg kuhara da ovaj posao radi dvadeset i dvije godine, da je osim kod nas radio u Zagrebu, na otoku Pagu te u Njemačkoj. Njegovo omiljeno jelo je hobotnica s krumpirima, voli kuhati grah, a peći roštilj. Počeo je kuhati od malih nogu i jako voli svoj posao. Poručio je učenicima da ništa nije teško ako voliš to što radiš. Učenici su bili oduševljeni ovakvom nastavom.

Muffini od mrkve vrlo su ukusni!

 

Tekst i fotografije: Sandra Poje, učiteljica

Povezani članci