UPOZNAVANJE UŽEG ZAVIČAJA
Neki učenici prvi put probali domaće mlijeko

napisao Izvor Osmodec Urednik

Neki učenici prvi put probali domaće mlijeko

Učenici 2. b i 2. c razreda sa svojim su učiteljicama Sandrom Poje i Natašom Majnarić 27. travnja bili na terenskoj nastavi. Obišli su i upoznali svoj uži zavičaj

Krenuli su ujutro u 7,30 sati neispavani, ali vidno uzbuđeni. Učenici su bili pripremljeni tjedan dana ranije i svaka grupa je imala zadataka prezentirati dio zavičaja koji će obići. Sa sobom su ponijeli napravljenu knjižicu sa svim podacima i fotografijama puta koji će upoznati, ali ovaj put u stvarnosti.

Prvo su obišli selo Apatovac te prepoznali brežuljke Hum i Gradec te kapelu sv. Petra. Učiteljice su im pokazale školu u kojoj su nekada radile, a učenici su se čudili kako to da škola nema školsku kuhinju. Učenik Vito Kemenović  ispričao je legendu o „Vilovskom kamenu”. Uočili su u blizini i vuglenicu i ponovili da se u njoj na tradicionalni način od drveta dobiva ugljen.

Nakon kratke vožnje posjetili su punionicu mineralne i izvorske vode. Saznali su da su zapravo izvor pronašle male šumske životinje hraneći se slanom travom i vodicom. Čudeći se, lugari su se pitali što to tamo privlači životinje i otkrili 1842. godine ljekovitu izvorsku vodu. Na odlasku učenici su dobili poklončiće.

Uz jezero Čabraji i jutarnje sunce svi su zajedno doručkovali, prošetali se i na kraju kako to i priliči pokupili smeće za sobom da okoliš ostane čist.

Vozili su se do sela Guščerovec gdje ih je dočekala obitelj Štriga  koja ima farmu junadi, malo ovaca, svinja i konja. Na odlasku su ih počastili sendvičima i sokovima domaće proizvodnje.

Nastavili su vožnju do crkve sv. Antuna i ponovili o dvorcu (kojeg danas nema), a čiji je posljednji vlasnik bio barun Ljudevit Ožegović koji je 1910. godine prodao dvorac s posjedom, a nalazio se pokraj današnje crkve. Stigli su do sela Kamešnica i obitelji Nemec koji imaju farmu muznih krava i tamo su  probali pravo domaće mlijeko (mnogi učenici prvi puta u životu).

Vožnjom do sela Gornja Rijeka fotografirali su prekrasan krajolik našeg podkalničkog Prigorja. U Gornjoj Rijeci dočekao nas je gospodin Antun Premelč i poveo nas do dvorca u kojem je posljednja vlasnica bila operna primadona Sidonija Rubido Erdody koja je ovdje navodno prva otpjevala himnu Lijepa naša domovina. Ono što je učenike raznježilo to je priča da je bogata plemkinja i grofica bila jako dobra osoba i svim odličnim učenicima je pomagala tako da im je kupovala kniige i odjeću za daljnje školovanje. Učenici su otplesali prigorski ples „Tri  koraka” i pozdravili se s dvorcem.

Putovanje su nastavili do „Kalničke Ilice” iznad naselja Obrež gdje su učenici upoznali kleti stare preko 200 godina, a izgrađene su bez ijednog čavla. Daske su spajane drvenim klincima. Napokon su stigli u selo Kalnik gdje ih je dočekao turistički vodič Krunoslav Đurec koji im je pokazao Biblijski vrt mira, jedinstven i prvi u svijetu. Nastao je 2000. godine i tu se nalaze 33 drvene skulpture osoba biblijske i kršćanske povijesti. Upoznao ih je s iskopanim kamenjem koji su dokaz nastanka  planine Kalnik i kojima su učenici bili oduševljeni.

Župnu crkvu sv. Brcka vidjeli su samo izvana jer su se odvijali radovi na njoj. No, saznali su da zidovi u svodu čuvaju prekrasne freske. Dolaskom na Stari grad Veliki Kalnik učenici su prvo isprobali izvorsku vodu, a onda ponovili po grupama sve o legendama o kalničkim šljivarima, Beli IV. i Tatarima te o Crnoj Kraljici (Barbari Celjskoj). Gospodin Krunoslav je dopunio priče detaljima i upoznao učenike s poučnom stazom i endemskim biljkama. Na kraju terenske nastave svi su se počastili palačinkama punjenim čokoladom u Planinarskom domu „Kalnik”.

Nadam se da su vas učenici zainteresirali užim zavičajem i da ćete i vi krenuti njihovim putem.

Tekst i fotografije: Sandra Poje, uč.

Povezani članci