USPJESI BIVŠIH UČENIKA
Josipova prva monodrama u Križevcima

napisao Izvor Osmodec Urednik

Josipova prva monodrama u Križevcima 

U Križevcima će u petak 15. travnja u Klubu kulture u 20 sati  bivši učenik naše škole Josip Martinčić, danas student engleske književnosti i dramaturgije na prestižnom Sveučilištu u Londonu, premijerno izvesti monodramu The Executive (Izvršitelj) na engleskom jeziku

executive_web-535x749

LiDraNo kao početak

Sve je počelo u nižim razredima osnovne škole kada je učiteljica Marija Pupovac otkrila Josipov talent za glumu, odlično snalaženje na pozornici i sposobnost interpretacije i pamćenja veće količine teksta. U to se vrijeme Josip bavio i plesom tako da mu javni nastupi nisu predstavljali problem. Iako učenici mlađe dobi rado glume, Josip se već i tada odmaknuo od prosjeka. Tako je u trećem razredu sudjelovao na državnoj smotri Lidrano u Dubrovniku (2005.) u kategoriji samostalnih scenskih nastupa monologom Tinin kut. Prepoznavši Josipovu nadarenost, jedna je članica povjerenstva zaključila: – Sigurno ćemo se mi još vidjeti.

Nije trebalo dugo čekati da se ta lijepo izrečena misao ostvari. Došavši u peti razred, Josipova želja za glumom nije prestala pa se lijepa lidranovska priča nastavila 2007. Te se godine predstavio monologom Mrvice iz dnevnog boravka Sanje Pilić u Novigradu (u Istri). Uslijedio je državni Lidrano 2008. u Dubrovniku. Josip, tada učenik šestog razreda, izveo je monolog Marija Raguža Srce puče na dva dijela ili kako sam zamrzio informatiku, da bi u osmom razredu (2010. g.) također sudjelovao na držanom Lidranu u Šibeniku i to u dvije kategorije. U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa predstavio se kazivanjem poezije interpretirajući pjesmu Cvijeće je crveno čiji je autor Harry Chapin, a divan i topao tekst Sveta Lucija o Josipovu boravku kod bake i djeda u Slavoniji povjerenstvo za literarni izraz uvrstilo je u zbornik. Tako je Josip te godine dobio priznanje i u kategoriji literarnog stvaralaštva.

Ljubav prema riječima i interpretaciji tekstova, potreba da se izrazi na svoj način glumeći različite karaktere i ljudske osobine nije prestala Josipovim odlaskom iz osnovne škole. Sve što od ranog djetinjstva nosi u sebi, Josip je nastavio razvijati pa je 2012. (u drugom razredu srednje škole) ponovo lidranovac. Te se godine na državnoj smotri Lidrano u Šibeniku Josip predstavio monologom Harry Potter – dječak koji je preživio autorice J. K. Rowling. Ulomak je sam odabrao, a vodila ga je mentorica Suzana Knežević.

Školovanje u Londonu

Ovime Josipova glumačka priča ne završava, već dobiva lijep nastavak. U drugom razreda gimnazije Josip se prijavio za jednogodišnju stipendiju preko Foruma za slobodu odgoja, nezavisne organizacije koja je hrvatski administrator Headmasters’ and Headmistress’ Conference, zajednice 45 privatnih škola u Velikoj Britaniji. Nakon slanja prijavnice, pisanja eseja i ispita te polusatnog intervjua s  britanskim izaslanikom trebalo je pričekati mjesec dana da se među kandidatima izaberu oni najbolji. Josip je dobio pozitivan odgovor i time počinje njegovo englesko školovanje.

12342872_10201235959536524_4293116438806336268_n

Prva predstava u rodnome gradu

Danas je Josip student prve godine engleske književnosti i dramaturgije na prestižnom Sveučilištu u Londonu, te je jedan od osmero nagrađenih brucoša izabranih među tri tisuće studenata prve godine. Mi se posebno radujemo susretu s njim u Križevcima gdje će u petak 15. travnja u Klubu kulture u 20 sati  premijerno izvesti monodramu The Executive (Izvršitelj) na engleskom jeziku. Za tekst i dramaturgiju zaslužna je Elinor J. Boult, a Josip potpisuje režiju. Sljedeća predstava bit će prikazana 21. travnja.   

Snovi se mogu ostvariti

Svakom je učitelju veliki izazov, ali i odgovornost raditi s nadarenim učenicima. To zahtijeva drugačiji pristup, pomicanje granica i traženje načina da se iz učenika izvuče najviše, a da se pritom učenik dobro osjeća. Kada danas gledam Josipa, mladog čovjeka koji je svoj talent usmjerio prema onomu što iz njega izvire gotovo od samog rođenja, mogu zaista reći da sam ispunjena velikim zadovoljstvom jer sam u jednom periodu njegova života (od petog do osmog razreda) bila njegova učiteljica i mentor. Svojom dječačkom upornošću i svestranošću  obogatio je mnoga školska događanja. Sretna sam što nije odustao od  svojih snova.

Tekst: Danijela Zagorec, prof.
Fotografija: facebook

 

Povezani članci