ZANIMLJIVI SATI LEKTIRE
Igrokazi potaknuti basnama

napisao Izvor Osmodec Urednik

Igrokazi potaknuti basnama

Učenici 5. b s učiteljicom Danijelom Zagorec imali su zanimljiv prvi sat lektire – dramatizirali su basne koje su čitali

Učenici 5. b razreda 19. su listopada imali zanimljiv sat lektire s učiteljicom Danijelom Zagorec. Čitali su različite basne, koje su zatim glumili, crtali i prepričavali. Učenici su se dovoljno javljali i uložili su puno truda da naprave štapne lutke likova iz basni.

– Učenici vole takve kratke prozne forme koje su im pristupačne i lagane za čitanje, a pogotovo jer se radi o životinjama kao nositeljima različitih pozitivnih i negativnih ljudskih osobina. Jedan od izbornih zadataka bio je dramatizirati  basnu. Nekolicina učenika rado je prihvatila tu ideju pa su od papira, kartona i štapića kod kuće napravili životinje – lutke s kojima su na satu odglumili izabranu basnu.  Učenici su se zaista potrudili i tako svojim radovima i glumom obogatili sat lektire. Među životinjama našle su se: kornjača, zec, cvrčak, mrav, lisica i roda. Da bi dojam „kazališta” bio bolji, ugasili smo svjetla u razredu i ostavili rasvjetu iznad ploče da bi se bolje  vidjela predstava. Dvoje učenika bilo je zaduženo da nakon svake uprizorene basne napiše na ploču pouku. Ostali učenici u razredu također su sudjelovali tako da su se aktivno uključivali  u analizu pročitane basne koja ih se najviše dojmila, a  iznosili su i svoja mišljenja o tome što im se svidjelo u izvedbi učenika koji su basnu odglumili. Tako je sat lektire prošao dinamično, zabavno i poučno s izraženom željom da se još neka od zadanih lektira obradi na taj način. – ispričala je učiteljica Zagorec.

Tekst: Karmen Mikulec, 5. r.
Fotografije: Danijela Zagorec, prof.

Povezani članci