Top

Sofija osvojila drugu nagradu na natječaju DUZS-a

Sofija Krnjak dobitnica je druge nagrade na natječaju likovnih, literarnih i fotografskih radova Državnog ureda za zaštitu i spašavanje

Sofija i Martina

Državna uprava za zaštitu i spašavanje i ove je godine raspisala natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske. Teme za izradu radova ponovno su bile vezane uz prirodne i tehničko-tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi.

Na ovogodišnji je natječaj, koji je bio otvoren od listopada prošle do kraja veljače ove godine, pristiglo preko 4500 radova u ukupno osam kategorija (od vrtićke dobi do srednjoškolaca, uključujući i djecu s posebnim obrazovnim potrebama zbog čega je ovaj projekt itekako hvalevrijedan u edukatvnom smislu). Najbolji likovni, literarni i foto radovi najprije su se birali na županijskoj razini (u županijskim uredima za zaštitu i spašavanje), a odabrani su potom poslani u Državni ured za zaštitu i spašavanje u Zagrebu.

Sofijin hvalevrijedan uspjeh 

Stoga možemo biti iznimno ponosni na našu učenicu Sofiju Krnjak iz 5. d razreda čija je priča „Tvornica duge” zauzela drugo mjesto među tolikim brojem pristiglih radova iz cijele zemlje (nakon odabira na županijskoj razini, u Državni je ured pristiglo čak 112 literarnih radova).

Priča je to o neobičnoj tvornici koja na vrlo čudan način (od boja iz ljudskog organizma, uz dodatak raznih kemikalija) proizvodi dugu od koje kasnije iščezava sav biljni i životinjski svijet u jednom gradu. Glavna junakinja (autorica), koja je također bila jedna od žrtava te tvornice, uspijeva iz nje pobjeći i spasiti se.

Dodjela nagrada 

Dodjela vrlo vrijednih nagrada održana je 3. svibnja 2016. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na dodjelu nagrada u „Auditoriumu Kraš” u Ravnicama Sofiju su dopratili majka, zatim voditeljica Martina Iveković i ravnatelj OŠ Ljudevita Modeca Dražen Bokan.

U glazbenom dijelu svečanosti na radost svih prisutnih uzvanika nastupila je grupa Vatra, a najmlađi su se obradovali i nastupu ovogodišnje finalistice „Zvjezdica” Emme Uvalić. Kroz svečanost dodjele nagrada i priznanja prisutne je vodila glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.

 

 

Tekst: Leona Čevisek, 8. d
Fotografija: Nina Krnjak

Komentari