Top
KulturaŠkolska godina 2017./2018.

POSJET HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Uživali u Orašaru

Učenici 2. a i 3. c razreda gledali su 18. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu balet Orašar

Slikanje prije početka baleta.

Učenici 2. a i 3. c sa svojim učiteljicama Sandrom Poje, Lucijom Martinčić, Petrom Stančić i Jelenom Kuzijev u ponedjeljak, 18. prosinca išli su u posjet Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nakon što su razgledali štandove postavljene tijekom manifestacije Advent u Zagrebu te obišli Trg bana Josipa Jelačića, u Hrvatskom narodnom kazalištu pogledali su slavni balet Orašar  u kojoj su uživali.

 

U sto dvadeset godina koliko je proteklo od praizvedbe, popularnost Orašara kod publike stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu te vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrasla uz njega. Prekrasnu glazba Čajkovskoga potpuno je iskoristio veliki koreograf Carskih ruskih kazališta Marius Petipa, koji je kao vrhunski baletni znalac skladatelju davao smjernice za stvaranje glazbenog predloška. Priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi te s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi Dumasa oca.

Zagrebački je Balet tijekom svojega postojanja prikazao nekoliko odličnih premijernih uprizorenja Orašara, a posljednji put premijerno 2011. godine u koreografiji Dereka Deanea. Deane je kreirao ovu čarobnu baletnu priču potrudivši se odvesti publiku u snove i prikazati svijet različit od našega, slijedeći u tome težnju Čajkovskoga u dočaravanju fantastičnoga, čarobnoga, mitskoga i legendarnog. Postizanje bajkovitosti uvelike omogućuje izvrsna izvedba zagrebačkih baletnih solista i cijelog ansambla, pojačanoga polaznicima baletne škole.

HNK

 

Tekst: Dunja Rebić, 4. r.
Fotografije: Petra Stančić, pripravnica

Komentari