PUTOVIMA AUGUSTA ŠENOE
Obišli kuće u kojima je živio i djelovao August Šenoa

napisao Izvor Osmodec Urednik

Obišli kuće u kojima je živio i djelovao August Šenoa

Naši su učenici sredinom prosinca sudjelovali na manifestaciji Dani Augusta Šenoe

Nekoliko je naših učenika s učiteljicama Martinom Valec-Rebić, Senkom Pleše i Danijelom Zagorec 12. prosinca sudjelovalo na manifestaciji Dani Augusta Šenoe. Tijekom manifestacije, koja je trajala od 14. studenoga do 13. prosinca, održane su brojne aktivnosti (predavanja, izložbe, predstave, radionice, koncerti), a naši su učenici sudjelovali u razgledu grada Zagreba putovima Augusta Šenoe uz stručno vodstvo učiteljice Branke iz istoimenog Šenoinog romana.

Najprije su posjetili grob Augusta Šenoe na zagrebačkom groblju Mirogoju. Zatim su išli do Šeoninog kipa u Vlaškoj ulici gdje je živio kao dijete. Kip je postavljen 1988.  povodom 150. obljetnice Šenoinog rođenja, a ideju za kip kiparica Marija Ujević-Galetović dobila je vidjevši pozu Šenoinog unuka Zdenka.

Kasnije su obišli kuće u kojima je živio kao podstanar, na Cvjetnom trgu i na Gornjem gradu. Na kraju su bili su muzeju „Kuća Šenoa”, koju je izgradio Augustov sin Milan i u kojoj je sačuvana ostavština četiri generecije obitelji Šenoa. U muzeju su vidjeli namještaj, biblioteku, rukopise i pisma te različite uporabne predmete Augusta Šenoe i njegovih potomaka.

Kroz muzej je učenike vodila Jasmina Reis, voditeljica muzeja i dopredsjednica udruge „Svi naši Šenoe”. Na kraju obilaska Marta Knežević odsvirala je skladbu Petra Iljiča Čajkovskog na klaviru obitelji Šenoa, a Dunja Rebić pročitala je ulomak iz povjestice Postolar i vrag.

Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Mirogoj
Vlaška ulica
Vlaška ulica
Vlaška ulica
Vlaška ulica
Vlaška ulica
Manduševac
Uspinjača
Gornji grad
Gornji grad

 

Tekst: Karmen Mikulec, 5. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.;
Jasmina Reis

Povezani članci