Top
KulturaŠkolska godina 2015./2016.

PROJEKT „ČITANJE NE POZNAJE GRANICE – BRANJE NE POZNA MEJA”

Suradnja sa slovenskom školom 

Učenici 4. a razreda sa svojom učiteljicom Lucijom Martinčić i školskom knjižničarkom Romanom Erhatić surađuju sa slovenskom školom na projektu „Čitanje ne poznaje granice – Branje ne pozna meja”

projekt citanje 2

Knjižničarka Romana Erhatić, učiteljica Lucija Martinčić i njeni učenici 4. a razreda provode međunarodni projekt čitanja u suradnji s Osnovnom školom Šmartno pri Litiji iz Slovenije. Naši učenici odabrali su knjigu Ele Peroci Djeco, laku noć, a slovenski učenici čitaju Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić. Posjet naših učenika učenicima u Sloveniju planira se u svibnju ove godine.

Voditeljica projekta Čitanje ne poznaje granice – Branje ne pozna meja u Republici Hrvatskoj je Mirjana Čubaković, stručni suradnik mentor iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, u Republici Sloveniji Mirjam Klavž Dolinar, školska knjižničarka iz OŠ bratov Polančičev Maribor, a koordinator je Luca Matić, stručni suradnik savjetnik iz OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog Koprivnica.

Projekt se provodi u hrvatskim i slovenskim osnovnoškolskim knjižnicama. U hrvatskim se školama čitaju prijevodi slovenskih autora, a u slovenskim hrvatskih autora. Književna djela čitaju se naglas i povezuju s Nastavnim planom i programom. Za završni susret, koji se u pravilu organizira potkraj nastavne godine, pripremi se kraći program kojim se prikaže djelo koje se čitalo. Projekt pored čitanja i obrade književnog djela sadrži i istraživački rad u kojem učenici istražuju povijest, kulturu i znamenitosti kraja škole partnera. Koordinatori povežu dvije škole (jednu hrvatsku i jednu slovensku) koje zatim kroz nastavnu godinu međusobno surađuju. Škole partneri same dogovaraju koja će djela čitati, koji će razredi/interesne skupine sudjelovati te kada i gdje će organizirati završnicu projekta. Na završnom susretu jedni drugima prezentiraju djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznaju te razmjene iskustva i dojmove. Škola domaćin organizira turističko razgledavanje mjesta kako bi učenici upotpunili svoja istraživanjem, stečena znanja.

http://citanjenepoznajegranice.weebly.com

Podršku projektu dali su Hrvatska udruga školskih knjižničara, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za školske knjižnice, Hrvatsko čitateljsko društvo i Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcija za šolske knjižnice.

Tekst: Romana Erhatić
Fotografije: Romana Erhatić, Lucija Martinčić

 

 

 

Komentari